Arheološki muzej Nerona, prvi in situ muzej u Hrvatskoj, otvoren je na današnji dan, 18. svibnja, prije točno 14 godina, na Međunarodni dan muzeja.

Tim povodom je otvorena gostujuća izložba Muzeja grada Kaštela Helenistička reljefna keramika iz Sikula koju je otvorio ravnatelj Toni Glučina. O samoj izložbi, koja će biti otvorena do 18. kolovoza, je govorila njezina autorica, Ivanka Kamenjarin.

Ova izložba je po svojoj koncepciji studijska izložba iz fundusa muzeja. Arheološki lokalitet Sikuli (Resnik) istražuje se od 1991. godine i najpoznatiji je upravo po helenističkoj reljefnoj keramici koja se pronalazi i na kopnu i u moru. To je vrsta keramike koja se počela proizvoditi krajem 3 st pr. Kr. u Ateni i odatle se širila dalje. Ima dva oblika – krater u koji se miješalo vino i čaše, zdjelice iz kojih se pilo vino. Spada u stolno posuđe i služilo je isključivo za pijenje vina. Stjenke su bogato ukrašene reljefnim motivima vezanim uz vino i boga Dioniza. Tako se mogu pronaći različiti vegetabilni motivi, životinje (većinom morske) te čak i ljudske figure. Sikuli imaju bogatu zbirku ovih posuda, bilo cjelovitih bilo ulomaka, među najvećom na Jadranu (preko 200 komada). Posude pronađene u Sikulima potječu iz više domaćih i stranih radionica.

AM Narona je tijekom današnjega dan imao poseban program: besplatan ulaz za posjetitelje od 9 do 16 sati uz stručno vodstvo u 11 sati, te popust na muzejska izdanja.