U konzervi smeđeg graha pronašao sam – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio Udruzi za zaštitu potrošača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva”, kažu iz “Halo, inspektore”.

O svemu su izvijestili trgovački lanac, proizvođača i Državni inspektorat.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

Sve je to objavljeno na stranicama ‘Halo inspektore‘.

Ova objava šokirala je ne samo hrvatsku već i potrošačku javnost u široj regiji, pa i EU.

U Hrvatskoj je odmah po dojavi reagirala hrvatska sanitarna inspekcija, ali je, kažu iz ‘Halo inspektore‘ i Konzum jednako brzo reagirao.

Referirajući se na incident sa dijelom štakora u konzerviranom smeđem grahu Good Food kojeg pod svojom K-plus markom prodaje trgovački lanac Konzum, dobili su odgovor i od njihovih Korporativnih komunikacija:

“Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere, kazali su iz Konzuma.

POVLAČENJE PROIZVODA

Iz Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata navode pak sljedeće:

“Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je odmah po zaprimanju Vaše predstavke koja se odnosila na prijavu potrošača o kupljenoj konzervi smeđeg graha trgovačkog naziva „K plus Garden Good“ neto količine 400g, LOT broja L M261, Najbolje upotrijebiti do: 17.9.2026., proizvođača Fiamma Vesuviana, Italia, koju stavlja na tržište RH Konzum plus d.o.o., a za koju se navodi da su pronađeni dijelovi uginulog glodavca, dana 07.05.2024. godine obavila je inspekcijski nadzor u sjedištu predmetnog trgovačkog društva.

Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da je predmetno trgovačko društvo odmah po zaprimanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti, te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje vezano za predmetnu prijavu.

Po zaprimanju točnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 07.05.2024. godine isti je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sustav (Euroski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji,” izvijestio nas je Državni inspektorat RH.

Ako ste kojim slučajem kupili tu konzervu graha, odmah vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu gdje će vam se vratiti novac. Može i bez računa, pojašnjavaju iz Sanitane inspekcije.

Foto: Facebook / Hallo, inspektore

OGLAS