Mnogi misle da je 7. siječnja pravoslavni Božić pa onda brže bolje raskite bor i bace ga da ne bi netko slučajno pomislio da su oni pravoslavci. Neki se također ljute ako im svećenik dođe blagosloviti kuću na današnji datum…

Do kada traje Božić i koji Božić danas slavimo, odgovara profesor Ivan Zelić.

1. Baš SVI kršćani slave Božić 25. prosinca, ali ne svi po istom kalendaru.

2. Razlika u kalendaru NIJE razlika u vjeri.

3. Danas slave Božić oni kršćani koji se u liturgiji drže julijanskog (starog) kalendara, a po tom kalendaru DANAS je 25. prosinca 2020.

4. Nije točno da se katolici drže novog kalendara a pravoslavni starog kalendara, nego se NEKI katolici i pravoslavni drže novog, a NEKI se katolici i pravoslavni drže starog kalendara. Neki primjeri slijede.

5. DANAS slave Božić vjernici Srpske i Ruske PRAVOSLAVNE Crkve, ali isto tako KATOLICI Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

6. Prije 13 dana smo Božić (po novom kalendaru) slavili mi KATOLICI rimskog obreda (službeno: latinska Crkva), ali isto tako i vjernici Grčke, Bugarske i Rumunjske PRAVOSLAVNE Crkve.

7. I papa uvijek čestita Božić katolicima i pravoslavnima koji ga danas slave.

8. U svakom slučaju: sretan vam Božić svima. Naime, ni za nas katolike rimskog obreda Božićno vrijeme NIJE završilo jučer (kako neki krivo misle) ni na Staru godinu (kako neki drugi krivo misle), nego ono službeno liturgijski završava u Nedjelju krštenja Isusova, tj. prvu nedjelju nakon Bogojavljenja (Sveta tri kralja).