Krenuo je 14. siječnja, pješice iz Metkovića u Zagreb. Hodao je 15 dana i prešao više od 450 kilometara da bi, kako sam kaže, poslao glasnu poruku i učinio nešto za “djecu Neretve”. Taj već poznati hodač je Ivo Matičević, čelnik građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve, prenosi danas HRT.

Okidač svega bila je smrt 9-godišnjeg Gabrijela Bebića koji je preminuo zbog komplikacija nastalih upalom pluća iako su njegovi roditelji nekoliko puta tražili liječničku pomoć. Taj tragični događaj glasno je odjeknuo u javnost, političari su doputovali u Metković, izražavali žaljenje, obećali promjene…

No dvije godine nakon toga, u Neretvanskoj dolini, pravih promjena u sustavu zdravstvene skrbi – zapravo i nema. Obećanja su ostala u zraku, promjene su kozmetičke, ljudi su i dalje nezadovoljni i osjećaju se ugroženo. I tako je Matičević krenuo u Zagreb…

Sreli smo ga prošloga tjedna između Gračaca i Udbine, na pola puta do cilja.

Na putu je upoznao mnogo ljudi, uživao u gostoprimstvu nepoznatih, posvuda dobivao potporu “malih ljudi”, slušao njihove probleme i ponesao ih, kaže sa sobom.

Sutra Matičević stiže u Zagreb. Ispred Ministarstva zdravstva će se obratiti javnosti simbolično, u 5 do 12, najavljuje. I dalje ne želi pregovarati ni s kim, no ne otkriva detalje svoje sutrašnje akcije. Dovoljno je, kaže, “bilo dopisivanja, telefoniranja i slušanja praznih obećanja”. A ono što se treba napraviti, ionako svi imaju na stolu, poručuje. Zbog toga će samo poslati svoju “glasnu poruku”, a poziva i druge da mu se pridruže i mirno prošeću s njim do Markovog trga.

Piše: Eli Lazarova Sladić/HRT