U utorak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i mrtvar župe sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710. – 1835. povjesničara don Mate Brečića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Don Mato je u knjizi sabrao svoja tri članka u kojima je na temelju izvora obradio najstarije matične knjige (krštenih, vjenčanih i umrlih) metkovske Župe od 1734. do 1835. godine te parice i mrtvar župe koji seže u 1710. godinu.

Kako je i sam autor kazao navedene crkvene knjige daju obilje podataka koji nam pružaju uvid u stanovništvo Metkovića posebno nakon konačnog utvrđenja granice Mletačke Dalmacije s Osmanskim Carstvom 1719. godine.

Prof. dr. sc. don Marko Trogrlić, jedan od recenzenata knjige, u svom predstavljanju je naglasio studioznost, statističku preciznost i marljivost autora, smatrajući da se u takav mukotrpan rad rijetki upuštaju. Ukratko je pojasnio što je koja od crkvenih knjiga koje su u ovoj knjizi obrađene, odredbe koje su župnici bili dužni slijediti te jezik i pismo koje su koristili u zapisivanju u predmetnim matičnim knjigama.

Don Mato se u svom izlaganju pokazao kao vrsan poznavalac prošlosti Metkovića na prijelazu iz 17. u 18. st. koji se u svom istraživanju podosta služi izvorima. Stoga je publici bilo zanimljivo čuti razne pojedinosti koje su župnici zapisivali u crkvene knjige koje su se u to vrijeme vodile opisno, a ne tabelarno kao danas. Te razne zanimljivosti koje su tadašnji župnici smatrali važnim zapisati daju vrlo važan uvid u život tadašnjih Metkovaca. I konačno, mrtvar od 1710. te u neprekinutom nizu matice od 1734. daju obilje podataka o prezimenima (obiteljima i rodovima) koji će mnogima pomoći u rekonstrukciji obiteljske povijesti.

Na samom početku predstavljanja prisutnima se obratila Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću koji je izdavač ove vrlo vrijedne knjige za Metković i Dolinu Neretve.

OGLAS