Upotreba dronova iz godine u godinu raste velikom brzinom i nalazi primjenu u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Jedno od njih su akcije spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara.  Upotrebom suvremenih tehnologija u aktivnostima hitnih službi bavi se i udruženje EENA, European Emergency Number Assotiation (112).

EENA u Dubrovniku od 10. do 13. travnja održava konferenciju, a prethodnica tome bila je jučerašnja radionica na temu uporabe dronova za potrebe žurnih službi (policijskih poslova, vatrogastva i traganja i spašavanja i drugih).

Na radionici su govorili stručnjaci iz različitih područja primjene dronova: Romeo Durscher (tvrtka DJI), Alfonso Zamarro (EENA), Filip Biočić (HGSS), Goran Bajci (M SAN Grupa) i Ranko Vuica (Hrvatska kontrola zračne plovidbe).

Razgovaralo se o primjeni novih tehnologija (dronova) i načinu njihove sigurne uporabe i uvođenja u svakodnevnu primjenu.

Prikazana su posljednja postignuća u području razvoja specijaliziranih dronova za žurne službe od strane predstavnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača dronova – tvtke DJI. Posebno je istaknuta prednost primjene dronova pri spašavanju ljudskih života zbog mogućnosti dolaska na mjesto nesreće na najbrži način ali i ulaska u prostore i njihov pregled prije dolaska stvarnih spasitelja (ruševine, teško dostupni i opasni prostori).

Također su se prezentirali i ostali aspekti uvođenja ovih novih tehnologija uključujući i izazove koje njihova svakodnevna primjena predstavlja za sigurnost ostalih korisnika zračnog prostora. Poseban osvrt stavljen je na edukaciju operatera dronova kako bi svoje operacije provodili na siguran način bez ugrožavanja ostalog zračnog prometa ili ljudi na zemlji. U tom kontekstu predstavljena je i prva škola za operatere dronova u Republici Hrvatskoj – DPO CREW Hrvatska u organizaciji M SAN Grupe.

Korist od uvođenja dronova u zračni prostor je neupitna za bilo koje područje ljudske djelatnosti, ali je isto tako istaknuto da je potreban daljnji rad kako bi njihova uporaba bila sigurna.

Nakon radionice uzvanici su imali priliku osobno isprobati sigurno upravljanje DJI dronovima u više simuliranih situacija na terenu pod nadzorom certificiranih instruktora.

Foto: 3KCinema