Kako piše Slobodna Dalmacija, prevaranti su nezakonito ovršili stotine građana i preko Fine im oteli više od pola milijuna kuna, a direktor tvrtke uopće nije stvarna osoba, a na njegovoj adresi nalaze se – slapovi.

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda donio je privremenu mjeru osiguranja oduzimanja imovinske koristi kojom je bugarskom državljaninu Yordanu Ivanovu Yordanovu (53), Dinu Špremu (26) iz Zagreba te Sari Žderić (26) iz Ploča zabranio da raspolažu s 572 tisuće kuna koje se nalaze na računu tvrtke “Abisal faktor” u Privrednoj banci.

Radi se o tvrtki, odnosno osobama protiv kojih se vodi istraga zbog sumnje da su prevarili više od tisuću građana tako što su Fini poslali na naplatu i ovrhu bjanko zadužnice stare i do desetak godina, i to za dugove koje su ljudi koji su se zadužili odavno već platili ili nikakve zadužnice nikad nisu ni potpisali.

Cijela se priča zakotrljala sredinom prošle godine, kada su se mediji raspisali o nezakonitim ovrhama nad stotinama građana.

Kako stoji u rješenju Županijskog suda u Zagrebu, policija je od rujna 2017. zaprimila 207 prijava u kojima se navodi da “se nad građanima provode nezakonite ovrhe od strane trgovačkog društva ‘Abisal faktor’, i to nakon što je ‘Abisal’ na neutvrđen način došlo u posjed velikog broja bjanko zadužnica na kojima su upisani podaci tog trgovačkog društva kao vjerovnika, a koje su zadužnice potom dostavljene Financijskoj agenciji uz zahtjeve za izravnu naplatu, nakon čega je Fina pokrenula ovršni postupak nad osobama koje su na bjanko zadužnicama upisane kao dužnici”.

– Radi se o tome da Bugarin koji se navodi kao osnivač tvrtke, po mojim saznanjima, uopće nije stvarna osoba, a na adresi u mjestu Ustina u općini Plovdiv, koja je navedena kao njegova, nalaze se u stvari slapovi – pojašnjava nam Mira Veljačić, aktivistica udruge za zaštitu žrtva hrvatskog pravosuđa Veronika Vera, koja se bavi ovim slučajem.

Više o ovome možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.