Posljednja potpuna pomrčina Sunca, vidljiva iz naših krajeva, dogodila se na današnji dan prije točno 60 godina, 15. veljače 1961. Isti takav prizor Neretvani će moći ponovno gledati za još 60 godina, točnije 3. rujna 2081.

– Vrlo dobro se sjećam napetih priprema, ‘mrčenja’ stakala na šterici, neobičnog ponašanja životinja toga jutra i važnog upozorenja: ‘Ako bez zatamnjenog stakla pogledaš u Sunce, oslijepit ćeš, a ne daj Bože, možeš i umrijeti!’ Nije se baš dobro spavalo u noći prije pomrčine, smak svijeta bio je blizu.

U beskončanoj gomili negativa, koju usput budi rečeno, neću potpuno dovesti u red dok sam živ, pronašao sam i ovaj priloženi koji je snimio, a tko će drugi, nego pokojni šjor Fabijan Lisičić. Negativ je bio dosta oštećen, malo neoštar zbog duže ekspozicije, ali sam ga dotjerao. – sjećanje na taj događaj opisao je metkovski fotograf Ivo Veraja koji je jutros objavio Fabijanovu fotografiju pomrčine sunca iznad Metkovića.

Po dostupnim podatcima za područje Splita, pomrčina je postupno počela u 7 sati i 34 minute, a Sunce je punim sjajem ponovno zasjalo u 9 sati i 55 minuta. Potpuna pomrčina trajala je 2 minute i 17 sekundi, odnosno onoliko koliko je bilo potrebno da sjena Mjeseca pređe preko bilo koje točke na Zemlji. Ta potpuna pomrčina zbila se u Splitu negdje oko 8 sati i 45 minuta, pa ako se pogleda skica oblika i kretanja Mjesečeve sjene, može se zaključiti da se ovaj astronomski fenomen nad Metkovićem dogodio negdje oko 9 sati.