U emisiji Pozitivno, koja se emitira na prvom programu HRT-a, u nedjelju od 9:20 možete pogledati prilog o Župi sv. Ilije proroka Metković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U prilogu možete saznati nešto više o povijesti Župe sv. Ilije proroka. Od 7 tisuća župljana, većina njih je aktivna na nedjeljnim svetim slavljima, crkvenim pobožnostima, tečajevima na razini našega dekanata. Ukupno 33 člana aktivno djeluje u Župnom mješovitom zboru, a više od stotinu djece i mladih sudjeluje u župnome bendu, dječjem zboru i Frami.

U prilogu je istaknuta i zanimljivost kako je Župa sv. Ilije proroka poznata po najstarijim žudijama u Hrvatskoj zahvaljujući Anti Gluščeviću koji je taj običaj donio iz Loreta u Metković sredinom 19. stoljeća. Ta se tradicija nastavila duž cijele doline Neretve, a njeguje se i danas.

U prilogu govore župnik fra Denis Šimunović, voditeljica mješovitog i dječjeg zbora č.s. Mila Deak, pjevači zbora, pučki pjevači te članovi žudija.

Inače, emisija ‘Pozitivno’ donosi zanimljivosti iz života i rada Katoličke crkve u Hrvatskoj i drugim zemljama gdje žive Hrvati ili hrvatski misionari, svećenici, redovnice. Emisija odgovara na pitanja o vjeri, donosi priloge o drugim vjerskim zajednicama i pozitivne priče iz života građana.

OGLAS