Vaga

Bogatstvo životinjskoga svijeta u ovom prostoru još uvijek je, unatoč radikalnim melioracijskim zahvatima, sačuvano u velikoj mjeri. Ipak su, ne samo lokalni nego i globalni procesi bitno osiromašili nekadašnju bujnost. A o tom kakva je ona bila najrječitije govori Ornitološka zbirka u Metkoviću, jedinstven skup preparata ptica ulovljenih isključivo u prostorima delte.Po veličini spada medu najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadržava više od 340 preparata medu kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. Nastala je u razdoblju od 1948. do 1966. brigom domaćih lovaca-donatora i stručnošću Dragutina Rucnera, jednog od najpoznatijih hrvatskih ornitologa i preparatora. Zanimljivo je da Dragutin Rucner profesionalno nije bio biolog, ornitolog, nego glazbenik. Otud činjenica da nitko nije tako uspješno razlikovao, ne samo ptičje vrste, nego i mužjake, ženke, mlađe od starijih ptica, kao on. Osim kudravog nesita koji je nestao s ovih prostora nakon prvih melioracijskih zahvata, zadivit će vas zlatovrana modrulja, vjerojatno najljepša ptica hrvatskih prostora, a osobita su neobičnost prstenovani primjerci koji su ovdje slučajno doletjeli s dalekog sjevera, iz polarnih krajeva poput male guske, utve morske i gavke. Zbirka je bila smještena u desnom krilu zgrade Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, a od 17. srpnja 2015. godine je predstavljena u sklopu Prirodoslovnog muzeja Metković.

Prirodoslovni muzej je radnim danom otvoren od 9 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom te praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren.
Redovne cijene ulaznica su 20 kn za pojedinačne posjetitelje, dok učenici, studenti i umirovljenici plaćaju 15 kuna. Obiteljska ulaznica je 30 kn, a skupna (za 10 i više osoba) 10 kn po osobi. Besplatan ulaz imaju djeca do 7 godina, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a, HMD-a i srodnih udruženja.
Stručno vodstvo skupinama predškolske djece, učenika i studenata stoji 50 kn, a odraslima 100 kn po skupini.