Ekipa Life and Ventures, Pločani Andrea Franić i Mario Čuljak, prošli su 2. travnja ove godine (petak) kroz tunel Maričevac kojim iz polja Jezero u Baćinska jezera protječe rijeka Matica, hrvatski Stiks (u grčkoj mitologiji to je ime rijeke koja tvori granicu između zemlje i podzemnog svijeta).

Otvorenje ovog tunela bio je događaj ravan dolasku Pape u Hrvatsku. Otad je prošlo malo manje od 100 godina, Maričevac i dalje neumorno pumpa vodu iz polja Jezero, a njegovu povijest zna sve manje ljudi. Ovo je naš doprinos da se priča o tunelu Maričevac ne zaboravi. Planirali smo proći kroz njega tijekom ljetnih mjeseci kad je suh, ali ovako je bilo daleko zabavnije. – napisali su prisjećajući se velikog doprinosa fra Ante Gnječa čijom zaslugom je 1938. tunel i probijen.

Andrea i Mario su prvi put kroz Maričevac prošli u sušnom razdoblju, a ovoga puta su to htjeli i učinili u vrijeme niskoga vodostaja Matice. Bio je to rizičan poduhvat za koji je potrebno dobro planiranje, poznavanje terena, znanje i prije svega oprez.

O tome su napravili vrlo zanimljiv i poučan polusatni prilog…