Propao je mirenje Vlade i školskih sindikata. Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu koeficijenata složenosti poslova te su još jednom potvrdili kako će se sutra održati štrajk u svim osnovnim i srednjim školama. Još su prošlog tjedna Vladi predali najavu štrajka, tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, prenosi HRT.

Vlada je ponudila povećanje dodatka od 2% od 2. listopada, i 2% od 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Nakon neuspjelog mirenja, možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, izjavio je nakon višesatnog sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). – Pritisak će biti održan koliko god dugo možemo, koliko god dugo naši ljudi žele, dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Na potezu je Vlada RH, dodao je.

Ne radi se samo o materijalnoj ponudi. Ova ponuda govori o statusu učitelja u RH. Bitan je materijalan, ali i društveni položaj. Ne možemo dopustiti da u vrijeme kurikularne reforme, kad je najveći teret na sustavu obrazovanja – da Vlada RH ne cijeni doprinos učitelja i ne smatra njihovu složenost poslova minimalno jednakom kao u drugim sektorima javnih službi, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Pozvala je sve članove i nečlanove sindikata na dostojanstveni odaziv štrajku kako bi izborili bolju poziciju u društvu, bolje obrazovanje i bolju domovinu. Apelirala je na roditelje da prihvate činjenjicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je Vlada sindikatima ponudila maksimalno koliko je mogla, korekciju plaća za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna. Koeficijent složenosti poslova, dodaje, nije bio predmet pregovaranja, a sindikatima je ponuđen alternativni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora, no to oni nisu prihvatili. Dodao je kako će se vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima. Kazao je kako postoji daljnja prilika za razgovor – naime u petak se pregovara o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru.