Danas je spomendan sv. Jure (Juraja) koji se u Neretvanskom dekanatu osobito, kao nebeski zaštitnik, slavi u župi Desne.

Misno slavlje u 10 sati je predvodio don Mario Mihanović, župnik župe Slivno Ravno – Vlaka. U koncelebraciji su bili Desanac i župnik Vidonja don Mladen Margeta i župnik Rogotina i Desana don Ivica Barišić.

Zbog epidemioloških nije bilo tradicionalne procesije sa svečevim kipom.

Sveti Juraj (lat. Georgius), jedan je od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje rasprostranjeno je diljem Europe, a neke ga države štuju kao svoga sveca zaštitnika. Posebno ga štuju Romi i poznat je običaj blagoslova konja o blagdanu sv. Jure.

Tko sve danas slavi imendan?

Samo ime potječe od grčke riječi georgós, što znači zemljoradnikratar. Složenica je od dviju riječiju, ge (γῆ), “zemlja”, “tlo” i ergon (ἔργον), “rad”. U Hrvatskoj ime Juraj je među 100 najčešćih imena. Osobito je javlja u muškim oblicima: Juraj, Jurica, Jure, Jurko, Juro, Jura, Juran, Juraš, Đuraš, Đuro, Đurko, Đurek, Đurica, Đurađ, Juroslav, Juriša, Juco, Zoran, Zorzi. Ženski oblici su  Đurđa, Đurđica, Jurjica, Jurka, Jurjana, Zora, Zorka…

Foto: Jure Zovko