Priče su čovjekovo najveće bogatstvo! rečenica je kojom je proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić večeras u GKS-u zaključio predstavljanje svoje autobiografske knjige Penjačevi zapisi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zanimljivo predavanje Božić je upotpunio sada već povijesnim snimkama i fotografijama s alpinističkih pohoda diljem svijeta: a treba napomenuti da je tek drugi Europljanin koji se dvaput uspeo na Mont Everest i da je bio na svih sedam najviših vrhova kontinenata.

Predstavljanje u Metkoviću je organiziralo HPD Metković. Nakon predavanja je bilo upriličeno druženje i potpisivanje knjiga.

Penjačevi zapisi, nova šesta knjiga Stipe Božića, zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života.

Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi.

Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.

OGLAS