Prije točno 30 godina, 23. studenoga 1991., je bila zadnja bitka dvomjesečne borbe s JNA i srpskim i crnogorskim dragovoljcima za Čepikuće u kojoj je sudjelovala 1. satnija 1. bojne 116. brigade HV-a pod zapovjedništvom Mije Vukušića. Njima su bili pridodani i pripadnici 4. gardijske brigade od kojih su dvojica poginula. U toj bitci je ranjeno više pripadnika 1. satnije 1. bojne 116. brigade HV-a.

Nekoliko puta JNA je žestoko napadala Čepikuće, strateški važno mjesto osvajanju hrvatskoga juga. Nakon dugotrajnih borbi okupirane su 23. studenog 1991. godine, a 21. svibnja 1992. munjevitom akcijom su oslobođene i time je otvoren put oslobađanju hrvatskog juga i grada Dubrovnika.

Povodom 30. obljetnice pada Čepikuća, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rada – podružnica DNŽ-a, skupina pripadnika navedene postrojbe 116. brigade je danas boravila u Čepikućama zajedno s rodbinom palih gardista. Zapaliti su svijeće kod novoga spomenika, potom je bila sveta misa u mjesnoj crkvi na groblju.

Na povratku su se zaustavili kod Spomenika poginulim braniteljima na Vjetrenom mlinu iznad Bistrine gdje je bila zadnja crta obrane koju agresor nikada nije prešao. U spomen na poginule suborce su položili cvijeće i upalili svijeće.