Zanimalo nas se za kojim su naslovima najčešće posezali posjetitelji Gradske knjižnice Metković u 2019. godini. Kao što se moglo i očekivati, najveći interes je bio za beletristiku…

Na prvom mjestu je fikcijski roman Genijalna prijateljica misteriozne Elena Ferrante, talijanske spisateljice koja svoj pravi identitet krije još od objave prvog romana 1992. Riječ je o prvom dijelu tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.

Drugi izbor je bio debitantski roman slikarice Tisa Kljaković Braić U malu je uša đava o djetinjstvu u Splitu. Potom Ubiti pricu rugalicu, američki dramski roman koji je 1960. napisala i objavila Harper Lee koja je za njega dobila Pulitzerovu nagradu i koji je postao klasik američke književnosti.

Rastanci ili Ljubavna priča veća od života intimistička kronika nedavno preminule hrvatska kritičarke, dramaturginje, teatrologinje i spisateljice Mani Gitovac, bio je četvrti izbor metkovskih čitatelja.

Roman Čovjek zvan Ove, uspješni prvijenac mladog švedskog kolumnista i blogera Fredrika Backmana koji je objavljen 2012., nalazi se na petom mjestu. Slijedi slavni Norvežanin Jo Nesbø i njegova verzija Shakespeareova Macbehta.

Prvi roman Paule Hawkins Djevojka u vlaku, napeti triler koji je srušio sve prodajne rekorde u svijetu i postao pravi književni fenomen, sedmi je izbor metkovskih čitatelja u 2019. godini. Po ovom izvrsnom romanu snimljen je i istoimeni film s Emily Blunt u glavnoj ulozi.

Roman o ljubavi i smrti čija se radnja događa u Njemačkoj u vrijeme II. sv. rata Kradljivica knjiga australskog pisaca Marcusa Zusaka i po kojem je snimljen i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala, nalazi se na osmom mjestu.

Nakon Mani Gotovac još jedan hrvatski književnik se nalazi u top 10 najposuđivanih naslova u našoj Gradskoj knjižnici. Riječ je o romanu Nekoliko ptica i jedno nebo, najprevođenijeg hrvatskog književnika M. Gavran koji je posvećen velikom hercegovačkom franjevcu fra Didaku Buntiću.

Mračan i napet roman Svjetioničarka najpoznatije švedske autorice psiholoških romana Camille Lackberg, nalazi se na desetom mjestu, a slijedi Misteriozni Henry Pick francuskog književnika i nesuđenog glazbenika Davida Foenkinosa.

Na vrhu interesa najmlađih čitača su Gregov dnevnik i Tom Gates

Gregov dnevnik – Kud puklo da puklo (Jeff Kinney) na vrhu je interesa najmlađih čitača koji su u prošloj godini zalazili u metkovsku Gradsku knjižnicu. Slijede popularni stripovi autorice Liz Pichon Tom Gates, dvanaesti nastavak epskog duhovitog romana Kapetan Gaćeša (Div Pilkey), roman Najgora djeca na svijetu 3 jednog od najpopularnijih suvremenih dječjih pisaca Davida Walliamsa te njegova Banditska bakica, slikovnica Mrljek i Prljek Jelene Pervan i stripovi, te legendarni mačak Garfield.