Na Facebook stranici Udruge Brkata sjenica objavljen je izniman video-uradak koji prikazuje trenutak kada novi stanovnik doline Neretve, leptir afrički monarh izlazi iz svoje kukuljice. Snimku je napravio Bariša Ilić na području doline Neretve 20. rujna.

Monarh

Gepostet von Brkata Sjenica am Samstag, 22. September 2018

Leptir afrički monarh (Danaus chrysippus) je novi stanovnik doline Nerteve koji, osim Afrike, naseljava Australiju i južnu Aziju, a posljednjih se desetljeća proširio na jug Europe. Opažanja u Hrvatskoj započinju tek u 21. stoljeću, a glavnina potječe s područja doline Neretve. Afrički monarh je migratorna vrsta čije jedinke najvjerojatnije svake godine tijekom ljeta, nanovo dolijeću u naše krajeve. Rođak je puno poznatijeg američkog monarha (Danaus plexippus), čija je migracija između Meksika i južne Kanade nezaobilazan tekst u svakoj dječjoj enciklopediji.

Prva opažanja ove vrste na područja doline Neretve publicirala je Danijea Perković 2004. godine u znanstvenom časopisu Hrčak, a potom su 2016. Dejan Kulijer i Toni Koren objavili svoja opažanja s područja Kleka i Neuma.

O boravku ove vrste na području doline Neretve prošle godine upoznao nas je dr. sc. Toni Koren iz Udruge Hyla, koji se već dugi niz godina bavi istraživanjima leptira u čitavoj Hrvatskoj. Zahvaljujući tome i sami smo se uključili u promatranje afričkog monarha tijekom kasnog ljeta i početkom jeseni 2017. godine, kažu u Udruzi Brkata sjenica

Međutim, ostalo je nepoznato razmnožavaju li se afrički monarsi u Hrvatskoj. Ta je nepoznanica riješena ove godine kada smo u suradnji s Dubravkom Denderom, stručnim suradnikom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije utvrdili na koju biljku ova vrsta odlaže jaja. Ubrzo potom uslijedio je i pronalazak prvih gusjenica.

Ukoliko ste ovih dana primijetili krupnog narančastog leptira, najvjerojatnije se radilo upravo o afričkom monarhu, novom stanovniku doline Neretve.

Na niže objavljenim fotografijama članova Udruge Brkata sjenica imate priliku vidjeti prelijepe afričke monarhe te prve gusjenice ove vrste pronađene u Hrvatskoj. To znači da u dolini Neretve imamo još jednu u nizu vrsta koja naš kraj čini zaista posebnim.

Foto i video: Udruga Brkata sjenica