Prije nekoliko dana smo uputili službeni upit PU dubrovačko-neretvanskoj vezano uz prelaske državne granice na području Metkovića i Novih Sela u vrijeme epidemije koronavirusa i alarmantnu situaciju na području Grada Čapljine, te uz prelaske državne granice na mjestima gdje postoje samo rampe i uz situaciju na graničnim prijelazima Unka i Gabela Polje. Odgovor smo dobili danas i prenosimo ga u cijelosti:

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od dana 19.03.2020.g. propisano je tko može prelaziti državnu granicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Navedenom Odlukom hrvatskim državljanima omogućen je povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i povratak u matične zemlje građanima država članica Europske unije odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Također se u točki II Odluke navode izuzeci i odnose na:

  • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
  • prekogranične radnike
  • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
  • diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
  • putnike u tranzitu.

Sukladno Uputi Kriznog Stožera Republike Hrvatske o postupanju s osobama koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske – zdravstveni nadzor od 02.04.2020.g. razrađeno je postupanje prema osobama koje mogu prelaziti državnu granicu, koje ovisno o kategoriji osobe i područja iz kojeg dolazi,  uključuje karantenu ili 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj.

Prema policijskim evidencijama preko GP Nova Sela i GP Metković svakodnevno tranzitira veći broj osoba koje imaju status prekograničnih radnika.

Prelazak preko prijelaznih mjesta određenih sukladno Sporazumu o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije zabranjen osobama koje posjeduju pogranične propusnice s upisanim prijelaznim mjestom.   

Sve osobe dužne su se pridržavati uputa o smanjenju rizika i širenja bolesti COVID-19, odnosno poštivati mjere samozaštite i epidemiološke mjere propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uključujući i osobe koje sukladno Sporazumu prelaze državnu granicu.

Od dana 02.04.2020.g. za sav promet zatvoreni su svi granični prijelazi za pogranični promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što uključuje i granične prijelaze Gabela Polje i Unka, međutim nije točna informacija da na navedenim graničnim prijelazima nema policijskih službenika.

OGLAS