Koprivnički visokogorac i putopisac Matej Perkov osmislio je i 2017. proveo ekspediciju From sea to summit – Damavand. Svoja iskustva je sažeo u putopis Želim dotaknuti nebo kojega je jučer predstavio u Gradskoj knjižnici Metković.

Matej je Iranu proveo mjesec dana kako bi se uspeo na najviši azijski vulkan Damavand (5671 m), a svoje je pješačenje počeo s obale Kaspijskog mora, najvećeg jezera na svijetu. Putovao je sam, a društvo mu je na simboličnoj razini pravio jedan plišani medvjedić.

Na putu je imao priliku upoznati kulturu, gastronomiju i otvorenost Iranaca koji su mu pružali gostoprimstvo u svakom koraku. Otkrio je da u Iranu Hrvatska nije nepoznata zemlja, i to prije svega zahvaljujući nogometnom treneru Branku Ivankoviću koji vodi najpopularniji iranski klub Persepolis iz Teherana. Zanimljiva je njegovo opažanje da, premda je Iran država čiji je službeni naziv Islamska republika, u njoj je sve veći broj ljudi kojima je šerijatski zakon preuzak i koji traže prostor slobode.

U svojoj knjizi koja ima 300-injak stranica i opremljena je velikim brojem zanimljivih fotografija koje je sam napravio, Matej se potrudio ispričati svoj potuhvat kao planinsku romantiku koja nije samo tjelesno iscrpljivanje, već i duhovno iskustvo.

Sinoćnje predavanje u Metkoviću okupilo je grupu zaljubljenika u planinarenje kojima je Matejevo iskustvo sigurno bilo svojevrsno nadahnuće.