Od 1. siječnja iduće godine rad nedjeljom morat će se plaćati 50 posto više, a prijedlog će biti uvršten u konačni nacrt Zakona o radu koji će Vlada usvojiti na ovotjednoj sjednici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S ovakvim prijedlogom suglasni su i sindikati i poslodavci. U privatnom sektoru samo 20 posto tvrtki ima kolektivne ugovore kojima se regulira rad nedjeljom, a od siječnja će svi to morati činiti jer će takva odredba biti u Zakonu o radu, piše Danica.hr.

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber izjavila je u ponedjeljak kako su se oni suglasili s Vladom i sindikatima da se radnika mora platiti više za rad nedjeljom. No, kaže, ostaje drugi problem.

“Problem je kako osigurati dovoljan broj radnika za rad nedjeljom jer se uvodi mogućnost da svaki radnik izrazi priziv savjesti i onda on ne mora raditi nedjeljom. Bojimo se da će u takvim uvjetima biti gotovo nemoguće osigurati dovoljan broj ljudi”, upozorila je Irena Weber jučer nakon sastanka.

Prema konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu, naime, poslodavac radniku koji se poziva na privatne razloge i ne želi raditi nedjeljom mora osigurati da to bude neradan dan i dan tjednog odmora, a zbog toga ne može snositi nikakve posljedice.

OGLAS