Da se birala po izgledu i ljepoti, raštika bi zasigurno uhvatila jednu od zadnjih pozicija na povrtnoj listi. No, ona je i živi dokaz kako dekorativnost ne znači nužno i kvalitetu.
A još otkad su je u emisije ubacili TV gurui kao dr. Oz ili Oprah, raštika svemoćna, koja raste u svakom vrtliću naše Zagore i Neretve, postiže restoransku cijenu i od vrtoglavih nekoliko stotina dolara po porciji. Najfriškije vijesti o raštiki stižu nam s jahte jednog od svjetskih tajkuna, a prenosi ih splitski chef Orlando Orlandini.
Poludjeli i za lovorom
– Ona je hit i među američkim domaćicama, ali i vrlo bogatim ljudima, koji su za njom doslovce poludjeli. Cijena u restoranima joj nije mala. Ako je iz ekouzgoja, onda se u američkim dućanima nekoliko listova prodaje za čak 15 dolara. Iza nje se digla ogromna kampanja. Na brodovima na kojima kao chef kuham za poslodavce i goste, a riječ je o ljudima koji spadaju u VIP kategoriju, u zadnje vrijeme raštiku u obliku čipsa, kao smoothie ili prilog, obvezno stavljam na jelovnik – kaže nam Orlandini.
Priču potvrđuje i Tomislav Veseljak, 44-godišnji zagrebački chef, također vrhunski kuhar koji zadnjih godina radi za superbogatu europsku, rusku i arapsku klijentelu. Raštika, uobičajena u našim krajevima i najčešće kao zimsko jelo spremana sa suhim mesom, kod njega se koristi i u polpetama, juhama, kao pesto… Lista je duga jer je interes tajkuna, uglavnom opsjednutih zdravom hranom, podugačak.
– Za jednog Rusa sam je radio s malo maslinova ulja i limunova soka. U Americi postoji u dva oblika, kao “kale”, te “collard green”, i cijena joj je u “in” restoranima ogromna. A osim za raštikom, Amerikanci su naglo poludjeli i za lovorovim listom. Samo jedno malo pakiranje s deset listova u nekim trgovinama u Kaliforniji dosegne cijenu i do deset dolara. A kod nas toga ima na svakom koraku – kaže Veseljak.
Neki od razloga zbog kojih je raštika stekla takvu popularnost leže u brojnim američkim medicinskim istraživanjima, koja vele da ima preventivna svojstva u borbi s rakom. Ova kupusnjača, dokazali su, ima i detoksikacijske karakteristike, veliku količinu antioksidansa, borac je protiv visokog tlaka i zločestog kolesterola. Pa zato i preporučuju šalicu dnevno.
A još da je Amerikance bilo dovest na Raštikijadu u Vid, pa ljudi bi bez teksta ostali..
Više pročitajte na portalu Slobodna Dalmacija..