Tragom medijskih napisa, poslali smo upit ravnatelju Doma zdravlja Metković Mihovilu Štimcu o novim kadrovskim rješenjima koja su između ostaloga dovela do normalizacije rada Medicinsko-biokemijskog laboratorija u Metkoviću.

Nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji sa Poliklinikom Glavić stekli su se uvjeti za ‘produženi rad laboratorija’, što znači da će osim uobičajenih vađenja krvi i zaprimanja uzoraka kroz jutro, moći u popodnevnim satima (na zahtjev liječnika) obaviti određene hitne pretrage. Dvije djelatnice navedene poliklinike, konkretno magistra i specijalista medicinske biokemije, naizmjenično će boraviti u Metkoviću i svojom stručnošću osiguravati kvalitetan rad laboratorija. Grad Metković se obvezao plaćati smještaj za navedene djelatnice za vrijeme njihova boravka u našem gradu. –  kazao nam je ravnatelj Mihovil Štimac.

Iz proračunskih sredstava Grada nabavljeni su CRP uređaji od kojih je jedan instaliran u pedijatrijskoj ordinaciji dr. Ksenija Kaleb dok će se drugi biti instalirati kad Dom zdravlja Metković preuzme preostale dvije pedijatrijske ordinacije nakon 1. srpnja 2019.

Već smo pisali o tome da od 1. srpnja 2019. u zasluženu mirovinu odlazi dvoje iskusnih pedijatara (dr. R. Bubica i dr. V. Krmek) koji su bili koncesionari u DZ Metković. Ravnatelj nas je izvijestio da uprava Doma zdravlja intenzivno traga za rješenjem ‘premošćivanja’ tih 7-8 mjeseci praznine, do povratka naših dviju specijalizantica koji je planiran koncem ove ili početkom slijedeće godine.

Ravnatelj Štimac je iznio podatak da se u ovom trenutku intenzivno pregovara s jednim mladim specijalistom ginekologije i opstreticije koji je izrazio želju sa sjevera ‘Lijepe naše’ preseliti južnije. Isto tako je izrazio zabrinutost jer je za istim iskazan interes i drugih zdravstvenih ustanova. Dodatan problem u realizaciji ovoga je iznos otkupa njegova školovanja koji nije malen.

Što se tiče opremanja Doma zdravlja medicinskim uređajima, rečeno nam je da je potvrđena dostava transportnog inkubatora sa transkutanim bilirubinomjerom za potrebe rodilišta, kao i hematološkog brojača za potrebe ordinacije posebnog dežurstva u Opuzena. Ovo bi se trebalo realizirati do kraja mjeseca, a navedena oprema je nabavljena sredstvima Grada Metkovića.

Ovog tjedna s radom je počeo i Mobilni palijativni tim DZ Metković koji će brinuti o palijativnim pacijentima doline Neretve. Liječnicima u domovima zdravlja Ploče i Metković će biti dostavljeni brošure i leci kojima se pobliže objašnjava model suradnje sa MPT.