Većina srednjoškolskih ravnatelja Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije potpisalo je inicijativu za odgodu početka nastavne 2024./2025. godine. Prema utvrđenom kalendaru, iduća školska godina počinje 2. rujna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Inicijativu je podržala većina ravnatelja srednjih škola dalmatinskih županija smatrajući da je iz više razloga svrsishodnije nastavu početi tjedan dana kasnije, 9. rujna, i nadoknaditi te dane tijekom inače planiranog drugog dijela zimskih praznika u veljači. Osim strašnih vrućina, u turističkim gradovima su u to vrijeme i dalje velike gužve, a većina učenika radi. Zimi djeca nemaju tu mogućnost, ali zato naši srednjoškolci u Dubrovniku ljeti rade, pogotovo učenici naše škole koji stječu iskustva u struci za koju se obrazuju. Usto, poznavajući današnje prilike, obiteljima svaka kuna dobro dođe. Dubrovnik je u rujnu iznimno posjećen – obrazložio je razloge inicijative Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Perušina smatra da su ravnatelji, potaknuti i reakcijama roditelja, iznijeli razumna obrazloženja. Podsjeća kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih uvažilo argumente upravo ove škole prilikom radova na školskog zgradi te produžilo zimske praznike u siječnju, umjesto tjedna odmora u veljači, koje roditelji znaju koristiti radi odlaska na zimovanje. Spomenuti drugi dio zimskoga odmora za učenike je od 24. do 28. veljače 2025. godine.

Više o ovome na portalu Dubrovački vjesnik.

Školski kalendar

Nastavna godina počinje 2. rujna 2024., a završava 18. lipnja 2025. godine, odnosno 23. svibnja 2025. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Prvo polugodište traje do 20. prosinca.

Jesenski odmor počinje 31. listopada, a nastava počinje 4. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca i traje do 6. siječnja, s tim da nastava počinje 7. siječnja.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. i završava 28. veljače, s tim da nastava počinje 3. ožujka.

Proljetni odmor je od 17. do 25. travnja, s tim da nastava počinje 28. travnja 2025. godine.

OGLAS