Točno za godinu dana u Kataru će početi Svjetsko nogometno prvenstvo, događaj koji će preusmjeriti svjetsku medijsku i sportsku pozornost na ovaj bogati arapski emirat. Hrvatska je već osigurala mjesto u tom biranom društvu. Prolaz u Katar je osigurao i Iran koji je u utakmici s Libanonom u sudačkoj nadoknadi napravio senzaciju – Iranci su uspjeli postići dva gola i pobijediti 1:2 u utakmici 5. kola skupine A azijskih kvalifikacija za SP 2022.

U tom presudnom trenutku na klupi Irana je sjedio 48-godišnji trener iz Metkovića, Mario Tot umjesto izbornika Dragana Skočića.

Prof. kineziologije Mario Tot je do sada trenirao i ostvarivao zavidne rezultate s Brotnjom, Dinamom, Rijekom, Lokomotivom, Istrom, a potom je karijeru gradio na Dalekom istoku (Malezija i Kina). Početkom ove godine otisnuo se u reprezentativne vode.

Kvalifikacija njegova Irana na SP u Kataru 2022. je bio povod za razgovor.

Nov izazov u Vašoj trenerskoj karijeri je ulazak u iranski reprezentativni tim s Draganom Skočićem na čelu, kako je došlo do te suradnje?

Još davne 2004. godine, kad sam kao predavač i član završne diplomske komisije na Nogometnoj akademiji HNS-a, upoznao Riječanina Dragana Skočića. Od tada smo bili u stalnom kontaktu. Kad je prije nekih devet mjeseci stigao poziv dugogodišnjeg prijatelja da mu se pridružim u tada nemogućoj misiji spašavanja časti posrnulog azijskog diva Irana, nisam dvojio da tu ponudu moram prihvatiti.

Kako su vas prihvatili u Iranu?

Iran je poznat po tome da je jedna od najgostoprimljivijih zemalja svijeta, zemlja srdačnih i ponosnih ljudi, pa je sama prilagodba za mene bila laka, a Dragan u Iranu radi još od 2013. godine vodio je četiri njihova kluba (Malavan, Foolad, Knooneh be Knooneh i Sanat Naft). Iranci su mentalitetom poprilično slični nama, pa je i to utjecalo na lakšu prilagodbu.

Vaš osvrt na kvalifikacije za SP…

Kao što je poznato, azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo traju dugo i vrlo su zahtjevne jer u njima sudjeluje preko 40 zemalja ovoga dijela svijeta. Pet je mjesta rezervirano za najbolje, a prolazi se dva kvalifikacijska kruga. Kada smo preuzeli nacionalnu momčad Irana, nakon belgijskog trenera Wilmotsa, situacija je bila gotovo bezizlazna: treće mjesto u grupi, pred nama četiri zadnje utakmice u gostima, bez prostora da se izgubi niti jedan bod. Tu etapu smo prošli besprijekorno – četiri pobjede i prvo mjesto u skupini – što nas je odvelo u grupa A završnog kruga kvalifikacija.

Tamo smo nastavili pobjednički niz koji traje sve do danas, u šest utakmica smo osigurali 16 bodova i četiri kola prije kraja imamo nedostižnu prednost. Možemo reći da je Iran već osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. Uz nas najbliža tom plasmanu je Južna Koreja, a u drugoj grupi se borba vodi između Saudijske Arabije, Australije i Japana.

U ovom trenutku Iran je na 21. mjestu FIFA-ine ljestvice, kakva su očekivanja na Svjetskom prvenstvu u Kataru?

Iranska reprezentacija je sa 33. mjesta prije godinu dana stigla na 21. poziciju u svijetu, što je čini vrlo ozbiljnom svjetskom reprezentacijom i najbolje rangiranom nogometnom reprezentacijom u Aziji.

Očekivanja svih nas, kao i brojne navijačke armije od 85 milijuna ljudi, su visoka i svi vjeruju da se može napraviti dobar rezultat. To je i logično kada u svojim redovima imate niz internacionalaca koji igraju za velike europske klubove poput Porta, Zenita, Feyenoorda, Dinama Zagreb, Boaviste, AEK-a i brojnih drugih.

Kako gledate na mogući susret s Hrvatskom u Kataru?

Naravno da je sasvim izvjesna šansa da se tamo sastanemo sa Hrvatskom. Mi vjerujemo da bi to bila dobra i neizvjesna utakmica, iako je Hrvatska bolje rangirana reprezentacija.

Tradicija se nastavlja, hrvatski tim vodi iransku reprezentaciju!

Dragan Skočić je nastavio niz Hrvata koji su bili izbornici iranske nogometne vrste (prije njega to su bili Tomislav Ivić, Stanko Poklepović, Ćiro Blažević i Branko Ivanković) u timu još dvojicom hrvatskih trenera, Marijom Totom i Mladenom Žganjerom. Inače, Skočić je nedavno dobio značajno međunarodno priznanje, riječki stručnjak nominiran je za najboljega izbornika na svijetu u 2021. godini.

Foto: Privatni album