Slatka i gorka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta… Agrumi obiluju i vlaknima, topivim i netopivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topiva vlakna snižavaju masnoće u krvi, a netopiva snižavaju kolesterol i potiču rad crijeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kod nas mnogi plodovi agruma propadnu, završe na zemlji, osobito mandarine. Mora li biti tako? Berislava Picek na portalu zivim.hr donosi recepte s agrumima, a ovo su njezini recepti za džem.

DŽEM OD MANDARINA

Sastojci:

  • 1 kg mandarina
  • korica 2 mandarine
  • korica 2 limuna
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 0,5 dl rakije medice

Priprema:

  1. Mandarine preko noći namačite u vodi u kojoj je otopljena soda bikarbona.
  2. Ogulite ih, stavite kuhati, od toga dvije ostavite s korom i kuhajte 15 minuta.
  3. Ocijedite, nasjeckajte i kuhajte s dodacima dok se tekućina ne ukuha.
  4. Izblendajte i još malo prokuhajte.
  5. Stavite u vruće staklenke i sterilizirajte.
DŽEM OD NARANČA

Sastojci:

  • 1 kg naranči + 2 naranče za sok
  • 10 dag svježeg korijena đumbira
  • 50 dag šećera
  • 1 žlica želina

Priprema:

  1. Iscijedite sok dviju naranči.
  2. Preostale naranče ogulite pa koru narežite na tanke trakice i prokuhajte ih u vodi.
  3. Ocijedite pa dodajte sok, čisto meso naranče, šećer, iscijeđeni đumbirov sok i kuhajte dok se sve ne ukuha.
  4. Stavite u staklenke i sterilizirajte.

Podsjetimo se! Agrumi – svježi, u sokovima, marmeladama ili jelima imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C. I dok ih općenito povezujemo uz vitamin C, sadrže brojne korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra. Upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma pridonosi zaštiti od mnogih kroničnih bolesti.

OGLAS