Do kraja dana ili sutra će biti poznati rezultati referenduma zaposlenika u osnovnim i srednjim školama o prihvaćanju ili odbijanju Vladine ponude o povećanju plaće kroz kompenzacijske dodatke i povećanje osnovice koja je ponuđena svima u javnom i državnom sektoru u etapama do listopada 2020.

Ono što neslužbeno znamo, u neretvanskim školama velika većina onih koji su u štrajku zaokružila je NE na ponudu Vlade, u postotku preko 80%. Isto tako većina njih je za nastavak štrajka do ispunjenja. Takav je stav zaposlenika u osnovnim školama S. Radića i don. M. Pavlinovića, SŠ Metković i Gimnaziji Metković, u SŠ Opuzen i OŠ Vladimira Nazora u Pločama. Za ostale škole u dolini Neretve nemamo informacije.

O tome kako će se ova situacija razvijati znat ćemo nakon rezultata referenduma na razini  cijele Hrvatske koji se, kako smo rekli, očekuju do kraja dana ili sutra. Zbog toga je izgledno je da će štrajk biti i sutra.

U čemu je razlika između Vladine ponude i sindikalnoga zahtjeva, odnosno koliku bi plaću prosječan učitelj imao da je prihvaćena ponuda Vlade, a koliko da se ispune svi sindikalni zahtjevi, možete pročitati u članku kojega je prenio tportal.hr.

Ima jedna nelogičnost u Vladinoj ponudi. Ako je 10,4% više od 6,11% koliko traže učitelji, zašto se odmah nisu prihvatili zahtjevi sindikata prosvjete? Ipak, nije tako!