Žitelji Vida, drevne Narone, jedini na svijetu posvetili su ulicu svojim zetovima… njih je prije mjesec dana posjetila novinarska ekipa Večernjeg lista.

Zetovska ulica u Vidu pokraj Metkovića vjerojatno je jedina na svijetu nazvana u čast mjesnih zetova koji u njoj žive. Tako smo i mi dobili privilegij upoznati Zdenka Bezera, Željka Šipraka, Nedu Šalinovića, Nikolu Lonca i Marija Čambera, ljude po kojima je Zetovska ulica u Vidu dobila ime.

Dočekali su nas, a gdje drugo nego u Zetovskoj ulici, u kući Marka Marušića, koji je napola zet, kako kaže, a pridružili su nam se i domaći Davor Boras i Iko Vučić, koji predstavlja svog zeta Belgijanca iz Zetovske ulice i neizbježna barem jedna Vidonjka, zbog kojih se sve ovo i događa, naša domaćica, Marica Marušić.

– Ulici smo dali ime Zetovska kako bismo našim zetovima koji su oženili naše Vidonjke i došli živjeti u Vid odali priznanje i čast. Kada smo 2004. godine u tadašnjem Mjesnom odboru krenuli u imenovanje ulica jer je poštar u Vidu imao problema zbog mnogo istih prezimena i imena pa onda moraš znati djeda u četvrtom koljenu da bi znao kome ćeš dati pismo, iz Grada smo dobili naputak da rabimo lokalne toponime. Ovo ovdje je novonastali, urbanizirani dio, a u narodu se govorilo ‘gori, di su zetovi’. Kuće su već tad izgradili Šiprak, Čember, Bezer… i zato smo predložili Zetovska ulica, a u Gradu Metkoviću su se oduševili – govore nam Marušić i Boras.

Jednoglasno prihvaćeno

– Za novonastalu ulicu prethodnom urbanizacijom ustalilo se ime proizišlo iz zasnivanja obitelji muškaraca oženjenih Vidonjkama koji su tu izgradili kuće i nastanili se. Ime ulice odaje vidonjsku toleranciju, a i svojevrsna je oda ljubavi jer su se zbog nje odrekli svoga prebivališta i nastanili ovdje, neobično je obrazloženje imena Zetovske ulice zapisano u dokumentaciji Grada Metkovića koje je jednoglasno prihvaćeno. I tako od 2006. Vid jedini na svijetu ima Zetovsku ulicu.

– Naši su zetovi osvojili naše ljepotice, cure su ostale u Vidu, a mi smo dobili prave ljude za zetove, obogatili su naše mjesto i to je za svaku pohvalu – odaje im priznanje Bezer i dobiva pljesak zetova.

Cijelu reportažu o zetovima i njihovoj ulici uVidu možete pročitati na portalu večernji.hr

Piše: Slavica Vuković
Foto: vid.hr