Između Hvara, Brača i Šolte događa se invazija plivajuće hobotnice bobuljak, izuzetno rijetko viđene vrste…

Morsko područje oko Splita postalo je bogatije za rijetko viđenu vrstu. Naime, prema pisanju portala Podvodni.hr na svom Facebook profilu, između Hvara, Brača i Šolte događa se invazija takozvane plivajuće hobotnice bobuljak (Tremoctopus violaceus). Ribari izvlače na desetke primjeraka, a inače ih je prava rijetkost uloviti.

Vrlo slične pojave poput ove zabilježene su već prije, vjerojatno su se pogodili određeni hidrografski uvjeti u moru što je pogodovalo trenutnoj invaziji. Samo da dobijete predodžbu koliko je to rijetko u Jadranu, zadnja poznata pojava bobuljaka u ovakvom broju na malom prostoru je bila 1936. godine, nakon toga ulov bobuljaka bio je pojedinačan a broj službeno zabilježenih se može izbrojiti prstima jedne ruke. Vrlo malo znamo o životu bobuljka koji je rasprostranjen i ‘rijedak’ u svim svjetskim morima. Tek 2002. godine otkriven je prvi mužjak i od tada znamo da je ovo životinja sa najvećom razlikom u veličini između spolova. Mužjaci su veličine samo 2,4 centimetra dok ženke mogu narasti do 2 metra.

Uočite li je, javite!

To što je mi ne možemo vidjeti i uloviti se ne odnosi na tune i iglune. Istraživanje hranjenja velikih grabežljivih riba u Sredozemlju 2015. godine pokazalo je da grabežljive ribe u svom želucu imaju ovu hobotnicu. To nam govori da ova hobotnica ne bi trebala biti toliko rijetka koliko mislimo da je ali mi nismo ribe, ribe bolje poznaju podmorje od nas. Ukoliko uočite ili ulovite ovu vrstu obavezno nam javite da možemo službeno zabilježiti i vaš nalaz”, piše Podvodni.hr.