Rujan je mjesec početka za mnogu djecu, jedni polaze u školu, a drugi u vrtić. Stresno je to razdoblje za sve koji sudjeluju u ovom procesu odvajanja i promjena: ponajprije za djecu, potom roditelje i odgojitelje, odnosno učitelje. Stoga je potrebno vrijeme prilagodbe.

Nakon jučerašnjeg roditeljskog sastanka u Dječjem vrtiću Metković, roditeljima je prezentiran model prilagodbe za djecu jaslične dobi prema kojem bi oni trebali biti intenzivno uključeni u ovaj proces tijekom prva dva tjedna, što uključuje poduži boravak s djecom u prostorijama skupina. Prema njihovim reakcijama koje smo zaprimili, roditelji ne negoduju zbog sudjelovanja u prilagodbi svoga djeteta na život u vrtiću, već zbog nemogućnosti da tako dug period borave u vrtiću iz jednostavnog razloga što su zaposleni i ne mogu lako dobiti godišnji odmor. Smatraju da im nije na vrijeme rečeno za ovaj model te da im ponuda da uvijek mogu odustati od jaslica ne žvuči baš fer.

Stvari smiruje ravnateljica DV Metković Julijana Bebić koja nam je u razgovoru objasnila da je model prilagodbe, koji je preporučen od stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja i AZOO-a, shvaćen previše doslovno. Period prilagodne za jasličnu djecu je dva tjedna i u njemu se očekuje intenzivnije sudjelovanje roditelja za dobrobit djece kojima to može biti vrlo stresno. Međutim, svakom djetetu se pristupa individualno: jednima će to biti potrebno tek nekoliko dana, a drugima puna dva tjedna pa i više. Tako da će neki roditelji u prilagodbi sudjelovati različito dugo, ovisno o potrebi njihova djeteta. Prema njezinim riječima, roditelji su pri podnošenju zahtjeva bili upoznati da će trebati intenzivnije sudjelovati u periodu prilagodbe te da se sve čini u interesu djeteta.

Nadamo se da će nakon ovog dodatnog objašnjenja svi biti zadovoljniji novim modelom prilagodne djece jaslične dobi, i roditelji, i odgojitelji a ponajprije djeca.