Sve više građana svoj vid provjerava na besplatnim kontrolama u optikama. No, to sve češće rezultira prijevarama i potpuno promašenim dioptrijama, što može imati ozbiljne posljedice.

– Optometrist može uzeti i odrediti pacijentu dioptriju, može odrediti kakve naočale treba imati, međutim ne smije staviti svoj potpis na taj recept prema sadašnjem zakonu u RH. Smije ga staviti samo specijalist oftalmolog, objasnio je za RTL Ante Barišić iz Hrvatske liječničke komore.

Dakle, kontrolu vida treba obaviti oftalmolog, a ne optičar. Da prevaren može biti bilo tko, pokazuje i slučaj odvjetnice Udruge za zaštitu potrošača.

– Kao posljedicu toga sam imala čak neke vrtoglavice i tako dalje… I onda sam poslije slučajno došla do liječnika koji mi je pogledao vid i on mi je rekao: ‘Ali vama je dioptrija potpuno krivo očitana, vi nemate tu dioptriju’, opisala je posljedice nestručnog pregleda odvjetnica Dijana Kladar.

Uspoređivanje kozmetičara i dermatologa

U liječničkoj komori tvrde da se situacija kada optičar obavlja pregled umjesto oftalmologa može usporediti i s izjednačavanje kozmetičara i dermatologa. Slično tvrde i u oftalmološkom i optometrijskom društvu.

– Inženjeri optike su tehnička struka i oni nisu u zdravstvenom sustavu i oni nemaju pravo raditi s ljudima, znači oni su u konstantnom zakonskom prekršaju. Zašto studirati onda šest godina? Evo ja ću prvi onda svoju djecu, ako mogu raditi sve ono što i ja, ja ću ih uputiti da završe tu priručnu školu, da se ne moraju mučiti 12 godina školovanja. To stvarno nema smisla, poručio je Tomislav Jukić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

A gdje su kontrole?

Dakle, samo je oftalmolog specijaliziran za bolesti očiju i vida te je jedina osoba koja smije dati dijagnozu i propisati liječenje. Ali, nitko ne provjerava je li to zaista tako.

I sad se moramo pitati tko tu zakazuje? Po meni, inspekcija. Imamo premalo nadzora, zaključuje odvjetnica Kladar iz Udruge za zaštitu potrošača, objavio je RTL.