Mirko Ostojić radio je u pločanskome „Azbestu“ punih 36 godina, od 1956.  do 1992., kao i Željko Glučina (1957.-1993.), Vida Draganić sakupila je 34 godine, (1955.-1989.), Jure Radić 33 godine (1960.-1993.). No oni, kao i deseci drugih bivših radnika pločanske tvrtke za proizvodnju kočionih obloga, neće dobiti po 219.000 kuna zbog izloženosti azbestu, jer su u toj tvornici radili u „pogrešno“ vrijeme.

Njih 56, koji su potpisali peticiju i uputili je na brojne adrese, sakupili su ukupno 1.213 godina rada u „Azbestu“, a njima treba pridodati i mnoge koji peticiju nisu potpisali, kao i neutvrđeni ali značajan broj preminulih azbestaša. Sve to izazvalo je njihovo ogorčenje, jer se ne slažu s činjenicom da će obeštećenje za rad u pločanskoj tvornici dobiti samo onih 566 koji su sakupili pet godina rada u periodu između 8. listopada 1991. do 21 listopada 2002. godine.

Tko je lažirao dokumentaciju?

Naime, početkom referentnog razdoblja određen je dan proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, zaključno s 21. listopada 2002., danom prije otvaranja društva Novi plobest d.o.o., za proizvodnju obloga kočnica, brtvenih i izolacionih proizvoda, koje nije registrirano za rad s azbestom.

Jelisava Jerković, Marija Jonić, Slava Zmijarević (umrle) i Nika Šikić

No, u pisanom apelu predsjedniku Vlade RH i saborskim zastupnicima, razočarani bivši azbestaši ističu kako ta tvrtka, osnovana davne 1955. godine, „nikada nije bila van granica Republike Hrvatske, niti u bivšoj SFRJ, a niti u sadašnjoj RH“, te im je nejasno „u kakvu vezu se dovodi navedeni datum kao bitna stavka pri određivanju dodjele obeštećenja onima koji su i prije tog datuma bili izloženi trovanju“.

Podsjećaju da se Ustav RH poziva na zasjedanje ZAVNOH-a iz 1943., „kao početak suvremene i demokratske Republike Hrvatske, te navodi da je odcjepljenje od SFRJ-a nastalo temeljem Ustava iz 1974. godine koji dozvoljava da se tadašnje socijalističke republike odvoje od SFRJ“. Iz toga zaključuju „da je Hrvatska nastala iz SR Hrvatske kojoj je pravna sljednica“, te da je važno podsjetiti na Zakon o odgovornosti RH za štetu nastalu u bivšoj državi.

Više možete pročitati na Rogotinskom portalu.