Ovih se dana nastojimo pridržavati različitih zdravstvenih uputa i savjeta kako bismo što bezbolnije i brže prebrodili ovu pošast. Kako se moje medicinske sposobnosti svode isključivo na placebo-učinak (susjed me je na Braču molio da mu savjetujem neposlušnu staru majku da pije tablete za snižavanje visokoga krvnog tlaka jer će mene kao doktora slušati, iako doktor medicine nisam, a njega neće), nastojat ću i vas malo oraspoložiti, ali savjet koji ćete dobiti i nije baš zdravstveno neutemeljen.

Naime, koronavirus širi se kapljičnim putem, a u hrvatskome jeziku postoji skupina suglasnika osobito pogodna za izbacivanje kapljica udalj. Navedena se skupina naziva hrvatski praskavcima, a međunarodno, gle čuda, eksplozivima te u nju spadaju suglasnici p, t, k, b, d i g.

Glavni je rasprskivač glas p koji, pogotovo ako se ponavlja u riječi, kapljice odbacuje poprilično dalje od propisanoga razmaka između ljudi, pa bi svijeni lakat trebalo stavljati ne samo ako kašljete ili kišete, nego i kad zovete nekoga Petra ili Pina.

Srećom u Metkoviću nema previše eksplozivnih prezimena, nešto su opasniji tek Bebići (iako je b slabiji rasprskivač), a nešto manje Pavlovići, Petrovi i Pažini jer rasprskivanje eksponencijalno raste (i riječ je eksponencijalno poprilično opasna) što se češće glas p ponavlja, pa Crnogorcima preporučujem da Petra Petrovića II. zovu samo Njegoš, a Krivopućanima i Grcima da otvore kišobran ako se prezivaju Prpić ili Papapetru, a netko ih doziva. Valjalo bi izbjegavati i tzv. kozarski jezik jer ako iskazujete ljubav u doba korone blisko će vam lice morati na tuširanje nakon vašega izljeva čežnje: Japa tepe vopolipim.

Da nas humor i u ovim teškim vremenima nije napustio, svjedoče moji susjedi i prijatelji. Tako je Mate odlučio ne izlaziti ni na balkon jer se boji da će mu lebdeća čestica u obliku polpete uletjeti u usta dok pjeva Volare, a Jure kao poduzetnik zamišlja kako će iznajmljivati psa u slučaju karantene kako to čine u Italiji jer ondje čak i tijekom potpune karantene smiju izvesti kućnoga ljubimca. Julio se ne boji jer zna da će u slučaju njegova bliskoga doticaja s nevidljivim neprijateljem koronavirus u karantenu na 14 dana. Kaže da će vam javiti kojih.

Da u svakoj šali ima barem zrnce istine i da moji naputci nisu besmisleni, možete se uvjeriti i sami izgovarajući gore navedene glasove ili riječi, dakako ne u društvu, nego ili sami u zatvorenoj sobi ili negdje na otvorenome gdje nema bliskoga lica.

Čuvajte sebe i druge. Svako vam dobro!