Može li pas na svojim šapicama prenijeti koronavirus? Čisto sumnjamo da ste baš toliki pehist, jer su vam šanse za ovako nešto uistinu minimalne. Tako nam barem kaže veterinarska struka, no s obzirom na to da su u strahu velike oči, a kada je korona u pitanju i trebaju biti, većina vlasnika pasa nakon šetnje prione ritualnom čišćenju psećih šapa.

Vlasnici pasa posljednjih tjedana na stranice društvenih mreža prosljeđuju fotke brojnih psećih dezinfekcijskih sredstava, piše Slobodna Dalmacija

Uvijek razblaženo!

Među njima ima i onih koji se hvale kako su nabavili dezinficijense za pse s kojima mogu učinkovito tretirati i podove, zahode, površine, ljudske ruke… Na takvu lepezu djelovanja struka vezana oko životinjskog svijeta čupa kosu, navodeći kako se pse ne smije tretirati ni sa čim što ljudi ne bi stavili i na sebe same. A ako se već nešto treba i staviti, tada to mora biti blago sredstvo, razblaženo, jer kako god vam zvučalo, psi u suštini nisu debelokošci nalik nama ljudima.

– Čisto zbog predostrožnosti psima šapice tretiram blagim antiseptikom koji dobro razblažim u vodi, ili sapunom. Kući se može napuniti kadica s mješavinom sapuna i vode, pa se nakon dolaska od vani u nju urone šapice ljubimaca. Ili se tom smjesom navlaži spužva i njome se šapice operu – kaže kinološki sudac Ante Utrobičić.

Predsjednik Kluba sportskih pasa Split Zoran Dadić navodi kako ne treba pretjerivati i pseće nogice prati za njih iritantnom “kemijom”. Smeta im to, a može izazvati i čitav niz nuspojava. Takva sredstva za prvu ruku naoko rješavaju problem, u suštini stvarajući drugi. Dadić veli kako bi najbolje bilo poslušati stari savjet, napraviti smjesu mlake vode i žlice najobičnije kvasine.

– Promiješajte, ali pazite da bude razblažena forma. Kvasina ubija neugodne mirise, a ima i dezinfekcijska svojstva – preporučuje Dadić.

Tu smjesu možete staviti u bočicu s raspršivačem i time nakon povrataka kući posprejati šapice, te ih dobro obrisati. To možete napraviti i sa svojim cipelama. Bolje je i od vlažnih maramica koje također mogu sadržavati “kemiju”. S kvasinom kao odličnim saveznikom slaže se i dr. med. vet. Dean Gracin iz splitske Veterinarske ambulante “Anima”, koji navodi kako pseća koža može neugodno reagirati na takva tretiranja, piše Slobodna.

–​ Psi to ližu, privlači ih i smeta im drukčiji miris, a ako je dezinfekcija jača može ih peći, na što oni reagiraju stalnim vlaženjem tretiranog mjesta. To može izazvati crvenilo kože, gubitak dlake, promjenu boje dlake, može doći i do alergije. Kako dezinficijens lizanjem unose u organizam, kod njih to može izazvati i probavne smetnje. Ali može biti i još neugodnije, stalnim tretiranjem nadraženog mjesta mogu se javiti i ranice, upale, bolnost, natečenost. Zaključak bi bio, obični sapun i voda su idealni, preporučujem i razblaženu mješavinu kvasine i vode. Uz šapice blagim sapunom prođite im i njuškice. Ne stavljajte jaka sredstva na pseće šape, jer time možete ugroziti njihovo zdravlje –​ smatra i Dean Gracin.