Prošlo je tjedan dana otkako je kafićima dozvoljena prodaja kava i pića za van, a prema procjeni Nacionalne udruge ugostitelja, tek je tridesetak posto ugostitelja otvorilo kafiće.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelenom Tabak je rekla da je prema informacijama s terena tek manji dio ugostitelja otvorio kafiće i to uglavnom oni koji imaju lokale u središtima gradova, uz poznate šetnice, dok je sedamdesetak posto ugostitelja ostalo zatvoreno do daljnjeg, odnosno do onog trena kad se očekuje otvaranje terasa, a predviđanja su da bi se to moglo dogoditi 1. ožujka, piše Index.

“Imali smo tu nesreću da je prvi tjedan otvaranja bio najhladniji tjedan ove zime”

Promet je od 5 do 10 posto u usporedbi s redovnim prometom u vrijeme kad nije bilo pandemije, 90 posto prodanih artikala su kave. To je pretpostavka kako vidimo po terenu, no pravi podaci vidjet će se kad Porezna objavi broj fiskaliziranih računa. Ono što vidimo po većini gradova je da su ugostitelji išli sa spuštanjem cijena kava, mnogi su spustili kave na osam kuna. No traženje dozvole da i kafići mogu prodavati za van nije išlo radi financijskog prihoda, znali smo da će promet biti daleko niži. No htjeli smo da se ljudi polako vrate na posao, to je bila psihološka mjera, ljudi nisu radili od kraja studenog. No eto, imali smo tu nesreću da je prvi tjedan otvaranja bio najhladniji tjedan ove zime, sad ćemo vidjeti ovaj tjedan, brojke bi mogle biti veće, rekla je Jelena Tabak.

– Budući da idu ljepša vremena, sve će se više ljudi tako naguravati, i zato smatramo da je bolje da se otvore terase kako bi ljudi bili razmaknuti. Iz tog razloga se nadamo da će se otvoriti terase, a i kad se budu otvarale, nadamo se da će to vrijediti i za kafiće i za restorane, a ne da se opet radi razlika između restorana i kafića pa da 1. ožujka samo restorani mogu krenuti s radom terasa i da se čeka dva tjedna za kafiće, kazala je Tabak.

Navodi kako će poslati dopis Ministarstvu turizma, budući da su im iz Stožera poručili da oni komuniciraju s Ministarstvom turizma, a ne s udrugom ugostitelja.