Čestitke našem treneru Sergeju Jakiroviću koji je danas uspješno odradio završni trening za UEFA Pro licencu na temu ‘Kreiranje treninga na osnovi analize sljedećeg suparnika i implementacija u samoj utakmici’, objavio je jučer prvoligaš NK Gorica.

Najvišu UEFA-ina trenersku licencu, PRO licencu, od jučer ima i naš Sergej Jakirović koji vodi prvoligaša iz Velike Gorice. Nakon prezentacije teme u Hotelu Westin u Zagrebu, on je na stadionu Gorice odradio i završni trening koji su pratili i kolege treneri, polaznici studijske grupe iz Armenije, Mađarske, Rumunjske i Kosova.

Sve to su pratili i propitivali profesori-mentori Tomislav Gričar, Boris Kubla, Zdravko Marić i Jozo Bebić, a nadgledao ih je UEFA-in supervizor Danny Ryser koji je stigao iz Nyona (Švicarska).

Još dok je bio trener Sesveta, prije nego što je znao da će mu bliska budućnost donijeti lijepe dane na klupi HNK Gorice, Sergej Jakirović upisao je HNS-ovu trenersku akademiju kako bi došao do statusa “Uefa PRO” trenera, što je najviša razina do koje europski treneri školovanjem mogu doći. Dvije godine trajala su predavanja, cijeli proces uključivao je i vrlo ozbiljnu količinu učenja i pripremanja, ali i putovanja na nekoliko praksi.

– Svi su bili zadovoljni viđenim, položio sam i ovaj posljednji dio, i sve što mi sad ostaje je ono što smo radili prenijeti na papir, predati u obliku završnog rada – objasnio je Jakirović.

Uefa PRO je vrh, viša razina trenerske edukacije ne postoji, sad preostaje učiti samo u praksi. Iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, počevši od Rijeke u subotu na Rujevici.