Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja prve postrojbe HV u Dolini Neretve i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, A satnije ZNG Metković Udruga veterana 4. gbr HV-a je izradila mural s grbom ove postrojbe na početku šetališta uz Neretvu na Unki.

Danas je na tom mjestu predsjednik Udruge Ante Pehar predstavio ovu postrojbu iz Domovinskoga rata, a gradonačelnik Dalibor Milan je najavio imenovanje šetališta u Šetalište A satnije ZNG-a Metković.

Na početku Domovinskoga rata, 1.lipnja 1991., u nekadašnjem vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici u Metkoviću osnovana je A satnija ZNG Metković kao prva postrojba HV u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Početkom osnivanja 4.gbr u prvoj polovici 1991.godine planirano je da u njenom sastavu bude jedna bojna Dubrovnik sa satnijom iz Metkovića. Kako to nije zaživjelo (u Dubrovniku nije oformljena bojna ZNG) A satnija Metković osnovana je i nastavila svoj ratni put kao samostalna satnija koja je sudjelovala u obrani juga Domovine, od Dubrovnika do Stona.

Prvu oružanu akciju postrojba je imala 14.rujna 1991.godine u osvajanju skladišta naoružanja JNA i TO u Malim Barama kod Ploča što je pomoglo naoružavanju HV. U toj akciji satnija je imala trojicu ranjenih pripadnika. Do kraja 1991.godine pripadnici postrojbe sudjelovali su u obrambenim djelovanjima od Dubrovnika do Stona.

Prvi poginuli pripadnik postrojbe bio je pok. Renato Čović poginuo u obrani Stona 3. prosinca 1991.g.

Već 1992. godine satnija sudjeluje u borbama na južnom bojištu, angažirana je na ispomoći 1. gbr HV-a (Tigrovi) tijekom teških borbi na potezu Stupa-Bistrina, zatim obrani Doline Neretve u teškim borbama od Stolova do kote Budisavina te oslobađanju prijevoja Drenovac kada je imala drugog poginulog pripadnika pok. Eugena Erjauca.

Početkom 1993.godine satnija se preustrojava i ulazi u ustroj 4.gardijskoj brigade te se hrabrošću ističe u akciji Maslenica gdje je imala jednog poginulog (pok. Mario Nikolić-Kiš) i 16 ranjenih pripadnika.

Satniju su činili dragovoljci iz Doline Neretve te susjedne Hercegovine, a na početku njenog osnivanja priključila su joj se dva voda gardista iz Pule i Kumrovca koje su činili dragovoljci sa ovog područja. Ukupno je kroz postrojbu prošlo oko 200 pripadnika te više desetaka ranjeno.