Prema podacima PU dubrovačko-neretvanske, do sada je u ovoj godini na cestama na području naše Županije poginulo 16 osoba što je povećanje smrtnosti za gotovo 30 posto usprkos činjenici da je povećan broj represivnih mjera prema najtežim prekršajima (brzina, alkohol, sigurnosni pojas i korištenje mobitela u vožnji).

Stoga Policijska uprava nastoji svojim preventivnim angažmanom u što većoj mjeri utjecati na podizanje razine prometne kulture jer je ljudski faktor odlučujući.

Izrađen je preventivni letak Sigurno za blagdane sa savjetima vozačima o štetnom utjecaju alkohola na vožnju kojega će prometni policajci dijeliti vozačima prilikom kontrola prometa, posebice u ovo blagdansko vrijeme.

Osim toga, Odjel za sigurnost cestovnog prometa dao je izraditi kišobrane s porukama za vozače vezanim za brzinu. Kišobrani mogu biti puno više od običnih proizvoda koji nas štite od kiše, uz malo mašte, oni na simboličan način šalju poruku i dobivaju još jednu dimenziju zaštite.

Krajnji cilj svih naših preventivnih i represivnih aktivnosti je utjecati na svijest vozača o opasnostima do kojih može doći grubim kršenjem prometnih pravila.