Zanimljivo postavljena izložba arheologa Ivana Volarevića Stećci u Neretvi – Umjetnost i obred sinoć je otvorena u Galeriji GKS-a Metković.

Uime suorganizatora izložbe Ustanove za kulturu i sport Metković brojne je posjetitelje pozdravila ravnateljica Zrinka Mijoč. Potom je zamjenica župana Žaklina Marević govorila o tome kako su takve izložbe važne da bi se mladi bolje upoznali sa svojom kulturnom baštinom te da se Županija već prije bila uključila u prekogranični Projekt Herkul, tijekom kojega su evidentirani stećci u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Autor Volarević zahvalio je Ministarstvu kulture RH, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Metkoviću na potpori u realizaciji izložbe. Rekao je kako se uglavnom misli da u dolini Neretve stećaka ima vrlo malo, no zapravo ih ima ‘i previše’. Naime terenskim istraživanjem utvrđene su 44 lokacije u dolini Neretve, s time da su stećci s nekih premješteni na drugo mjesto jer su se nalazili na trasi autoceste A1.

Postav izložbe čine kartonske maske s izrezanim motivima sa stećaka, kroz koje se oni projiciraju na zid. Izložbu prati i projekcija videosnimaka samih nalazišta, za što je korišten dron. Budući da je riječ o vrlo zanimljivoj temi, u nastavku prenosimo cjelovit tekst iz kataloga izložbe.

Foto i tekst: metkovic.hr