Navik on živi, ki zgine pošteno! poznati su stihovi slavnog hrvatskog plemića i vojskovođe Frana Krste Frankopana koji je umro mučeničkom smrću u društvu drugog velikana bana Petra Zrinskog 1661. u Novom Bečkom Mjestu.

Upravo ovi stihovi najprimjerenije opisuju ljude koji su svoj život, u cvijetu mladosti, položili na oltar domovine koje ne smijemo zaboraviti. Mi se ovih dana sjećamo dvojice Neretvana: Eugena Erjauca, Marija Bebića, Ivana Jelinića i Ivice Prusca – Jume.

Eugen Erjauc, rođen je 12.listopada 1967. godine u Metkoviću. Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. godine. Bio je pripadnik 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske.

Poginuo je 24. svibnja 1992. godine na Južnom bojištu u neprijateljskom minskom polju prilikom izvršenja borbenog zadatka. Pokopan je na groblju u Doljanima. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Redom Frana Krste Frankopana.

Ivan Jelinić rodio se 5. rujna 1955. u Hardomilju kod Ljubuškog, a živio je u Metkoviću gdje je preminuo 23. svibnja 1992. od posljedica teškog ranjavanja u neprijateljskom minskom polju na Južnom ratištu, prilikom izvršavanja borbenih zadataka.

Bio je pripadnik 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te činom narednika.

Mario Bebić rodio se u Metkoviću 11. veljače 1967. i poginuo je na Južnom bojištu 30. svibnja 1992. Bio je pripadnik 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske.

Posmrtno je dobio čin časničkog namjesnika.

Ivica Prusac-Juma rodom iz Podrujnice poginuo je časno braneći domovinu 30. svibnja 1992. godine na posavskom ratištu u okolici Modriče kao pripadnik 3. mehanizirane gardijske brigade Kune. Ivica se od prvih dana uključio u obranu domovine kao dobrovoljac. Njegovi prijatelji i suborci pamte ga kao izuzetno časnog, ponosnog čovjeka, istinskog viteza i heroja. Pamte ga i kao čovjeka izuzetno vedrog duha i gospodina što svjedoče i fotografije s rozom kravatom i leptir mašnom na uniformi u samom paklu rata.

Neka vam je laka hrvatska zemlja, neretvanski vitezovi! Počivali u miru Božjem!