Povodom održavanja 34. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala u Metkoviću od 17. do 20 svibnja 2018. , prof. Vido Bagur i Zdravko Obradović održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili program najveće ovakve smotre u južnom dijelu Hrvatske.

Smotra, na kojoj će nastupiti preko 1250 sudionika iz 40-tak folklornih društava iz cijele Hrvatske, Slovenija i BiH, ogranizira se pod pokoviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Namjera je organizatora da se nastup folklornih skupina što više odvija na otvorenom jer je to pravo mjesto za narodne plesove i pjesme. Stoga će u petak i subotu program početi na Trgu kralja Tomislava, a nastavit se u kazališnoj dvorani GKS-a.

Program ovogodišnje smotre je prema već ustaljenom četverodnevnom konceptu, i to:

 • Četvrtak, 17. svibnja 2018. 
  • u 19:30 u GKS-u Podravsko blago izložba kipara Đure Zvonara
 • Petak, 18. svibnja 2018.
  • u 18:30 na Trgu kralja Tomislava – Otvaranje 34. Smotre
  • u 19: 30 u Gradskom kulturnom središtu – prva Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju
 • Subota, 19. svibnja 2018.
  • od 10 sati u Gradskom parku – 6. Međunarodni sajam Eko rural
  • u 18:30 na Trgu kralja Tomislava – Nastup folklornih skupina
  • u 19: 30 u Gradskom kulturnom središtu – druga Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju
 • Nedjelja, 20. svibnja 2018.
  • u 20 sati u crkvi sv. Ilije – Koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih pjesama

– Nama dolazi 40 folklornih društava iz 11 županija. Osim toga, smotra je kao i do sada internacionalna, uz hrvatske folklorne skupine, sudjelovat će i skupine iz Slovenija i BiH. U plesnom dijelu sudjeluje 40 folklornih skupina, a u pjevačkom 17 različitih uzrasta. KUD Metković sudjeluje s dvije skupina. To je ukupno preko 1250 sudionika na ovogodišnjoj Smotri… Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali našem pozivu na sudjelovanje, posebno se zahvaljujemo Predsjednici Republike na pokroviteljstvu, te Ministarstvu kulture, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i Gradu Metkoviću na financijskoj i drugoj potpori., izjavio je Zdravko Obradović.

O programskom dijellu smotre govorio je prof. Vido Bagur koji je za iduću godinu najavio promjene u konceptu smotre.

– Već nekoliko zadnjih godina uobičavamo program Smotre započeti izložbom koja ima veze s folklorističkom baštinom. Ove godine je izložba Podravca Đure Zvonara, ‘kipara-naivca’ koji je izlagao sa svim našim velikim ‘naivcima’ od Genralića pa dalje… On je na neki način naša veza sa folklornom dušom… Uz izložbe zadnjih nekoliko godina smo promovirali ono što zovemo ‘zaštićena kulturna baština’, zadnje dvije godine je to bilo pismo glagoljica i ojkavica. Na taj način se uključujemo u svjetski trend vrednovanja svjetske baštine koja je pod zaštitom UNESC-a. Ove godine će na otvorenju izložbe nastupiti i dva unuka Đure Zvonara koji su svirači cimbala, a umijeće izrade i sviranja cimbala je prije dvije godine uvršteno na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine… U nedjelju je nastup pučkih pjevača a ja posebno ističem dvije skupine s Banovine, Hrvatski Čuntić i Gornji Viduševac, iz dva sela koja su u Domovinskom ratu bila porušena, a crkve im čak zaorane. Oni su siromašan kraj ali su se okupili i čuvaj svoju tradiciju. Imaju lijepe marijanske napjeve i zato sam ih pozvao i da ih na neki način pomognemo…, rekao je profesor Bagur.

U nedjelju će u crkvi sv. Ilije biti premijerno izvedena pjesma  Gospi od Zdravlja, koja potječe iz Venecije, a koju je prof. Bagur prvi put čuo od naših Borovčanki, u obradi i izvedbi mladog gitariste Domagoja Mijića iz Splita.

Smotra folklora Na Neretvu misečina pala već tardicionalno uz podrški Turističke zajednice Grada Dubrovnika svoje plesne točke izvodi na Stradunu. Tako će biti i ove godine. Skupine koje nastupaju u petak navečer, u subotu u 11 sati će nastupiti u Dubrovniku, a one koje nastupaju u subotu navečer, svoj nastup na Stadrunu će imati u nedjelju u 11 sati.