Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-a 19, Luka Ploče bilježi porast prekrcanih tereta, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Rogotin.hr.

Ostvareni promet u prvih pet mjeseci ove godine iznosi 1.338.998 tona, što je za 21 posto više u usporedbi s istim razdobljem u 2020. godini, kada je prekrcano 1.106.073 tone. U strukturi tereta dominiraju rasuti tereti s udjelom od 66 posto, od čega je većina ugljen za potrebe industrijskih kapaciteta u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Najveći krajnji korisnici usluga Luke Ploče su ArcelorMittal Zenica, GIKIL Lukavac, Enel Italija.

Kriza je uvjetovala smanjenje broja zaposlenika kroz programe zbrinjavanja, ali u konačnici nije bilo rezanja plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika. Luka Ploče je na dan 31. svibnja ove godine imala 382 zaposlenika, dok je u prošloj godini bilo 479 zaposlenih.

Značajno smanjen obujam poslovanja zbog gospodarskih i lokacijskih uvjeta (gašenje partnera iz BiH) te izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a 19, iziskuje smanjenje troškova poslovanja i provođenje organizacijskih promjena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva. Organizaciju društva i broj radnika potrebno je prilagoditi novim uvjetima, stoga je poslodavac bio prisiljen pristupiti racionalizaciji troškova i smanjenju broja izvršitelja kako bi stvorio uvjete za financijsku likvidnost daljnjeg poslovanja Društva. Ovim utvrđivanjem kolektivnog viška radnika postiže se značajno smanjenje godišnjeg troška rada Društva, a potpuni učinak na novčane tokove i profitabilnost Društva bit će u vidljiv u 2021. godini. Trošak plaća u 2020. godini je pao za 4% u odnosu na prethodnu godinu – stoji u revidiranom poslovnom izvješću uprave društva.

Novi kupci

Kakvi su budući poslovni planovi u smislu širenja lučkih usluga ?

– Luka Ploče kontinuirano unaprjeđuje kapacitete, efikasnost i kvalitetu pružanja lučkih usluga kako bi zadovoljila zahtjeve postojećih i potencijalnih korisnika, što potkrepljujemo činjenicom da se u zadnjem periodu pojavljuju novi kupci s novim robama, te se Luka Ploče pokazala kao iznimno spremna udovoljiti očekivanjima i zahtjevima s kojima se suočava. – ističu u upravi Luke Ploče.

Luka je od iznimne važnosti za gospodarstvo Bosne i Hercegovine, a dovršetkom Koridora Vc, Luka Ploče d.d. će zajedno s cijelom dolinom Neretve dodatno proširiti svoje poslovanje i na ostale zemlje zapadne i srednje Europe. Zbog svoje geostrateške pozicije i novih ulaganja, uvrštena je na svjetsku kartu luka koje mogu prihvatiti CAPE SIZE brodove (veličine do 180 000 DWT).

Nakon otvaranja novoga terminala za rasute terete u veljači ove godine, u Luku Ploče su uplovila dva velika broda koji su dopremili ugljen za potrebe gospodarstvenika u BiH. Novi terminal tehnološki i financijski zasigurno je jedan od najznačajnijih potprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365m) i duboki gaz (18m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta – očekuju u pločanskoj luci.

Piše: Stanislav Soldo /Slobodna Dalmacija