Na portalu redovito pratimo sportska događanja naših klubova, ali smo zaboravili one najmanje sportaše. Oni još nisu ni krenuli u školu, a o njima vodi računa Maja Šiljeg Talajić, diplomiranom kineziologinjom. Sa Majom smo obavili intervju i u nastavku pročitajte o čemu se zapravo radi.

likemetkovic.hr: Što je univerzalna sportska  školica ?
Maja: Univerzalna sportska školica je program verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, namijenjena je djeci od treće do sedme godine života, tj. djeci vrtićke dobi. Cilj programa univerzalne sportske škole je uključivanje što većeg broja najmlađih u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja.  Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova.

likemetkovic.hr: Koliko puta tjedno i gdje se održava univerzalna sportska  školica u Metkoviću?
Maja: Program univerzalne sportske školice provodi se dva puta tjedno po 45 minuta u dvorani središnjeg dječjeg vrtića Metković. 

likemetkovic.hr: Da li djeca moraju biti polaznici vrtića ili se mogu upisati i ostala djeca?
Maja: 
U program se mogu uključiti sva djeca, nije uvjet da dijete pohađa dječji vrtić.

 likemetkovic.hr: U kratkim crtama, opiši nam kako izgleda jedan sat sportske školice …
Maja: 
Svaki sat nam je drugačiji, sat započinjemo raznim igrama ili oblicima kretanja kako bi organizam zagrijali i pripremili za daljnji rad. Zatim učimo razne vježbe razgibavanja uz razne rekvizite, tako spremni za rad učimo ili ponavljamo osnovne oblike kretanja i osnovne elemente sportova, koji nam služe kao temelj za uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije. Naravno s obzirom na dob djece sve to radimo na njima zanimljiv način uz puno igre.

Teško je opisati riječima kako naš sat izgleda, puno je osmjeha, radosti, razigranosti ali pojavi se i pokoja suza nakon poraza u natjecateljskim igrama…

likemetkovic.hr: Kakve su povratne informacije djece i roditelja ?
Maja: 
Povratne informacije koje dobivamo od roditelja i djece su pozitivne, djeca su zadovoljna i raduju se svakom slijedećem treningu, naučili su se ponašati u grupi, surađivati sa drugom djecom i boriti se za sebe na sportski i  korektan način. Neki roditelji su primijetili da im djeca imaju više samopouzdanja kako u sportu tako i u svojoj  svakodnevici… te manje vremena provode za računalima i ispred ekrana, više se kreću što je danas jako teško postići s obzirom u kojem vremenu živimo.

Ovim putem pozivamo sve roditelje da uključe svoju djecu u program univerzalne sportske školice i omoguće im zdraviji i kvalitetniji razvoj.

Kontakt telefon: 098 836 391, e-mail svijetsporta05@gmail.com          facebook