U šest godina, koliko traje fiskalizacija računa u prometu gotovinom u Hrvatskoj, borba protiv utaje poreza nije posustala. No unatoč svim naporima Ministarstva financija i Porezne uprave, prometi ugostitelja, raznih obrtnika i majstora rijetko se u cijelosti prikazuju te se i dalje preferira ‘plaćanje na ruke’. Ove jeseni mijenja se Zakon o fiskalizaciji te on donosi veliku novost – obavezne QR kodove na svakom izdanom računu.

Model fiskalizacije, koji omogućuje građanima da mogu sami provjeriti ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, uvelike se razlikuje od modela fiskalnih blagajni bez te opcije koje su uvedene diljem Europe i to se pokazalo kao jak alat u borbi protiv utaje poreza.

Unatoč tome, ‘domišljati’ poduzetnici pronašli su brojne načine da zaobiđu izdavanje legalnih računa izdavanjem raznih nefiskaliziranih dokumenata poput ponuda i narudžbi.

Svjesni su toga i u Ministarstvu financija, zbog čega se i krenulo u izmjene zakona: ‘Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa’, stoji u prijedlogu Zakona na stranicama e-Savjetovanja.