Mate Antunović (18) priča je dana u redovima Hajduka, njegov pogodak protiv Radomlja, ali i nekoliko poteza u samom finišu utakmice u Poreču izdigli su ga na sami vrh interesa navijača, piše Slobodna Dalmacija.

Na društvenim mrežama je “gorilo”, a komentar ili zajednički zaključak svodi se samo na jedno:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ne trebamo žaliti za Biukom sad kad imamo tako dobrih mladih igrača, a Antunović je jedan od njih!

Tako se mladić našao u žarištu interesa, od komentara posebno nam je ovaj znakovit:

– Momak kojeg se ne spominje, a već dvije godine marljivo radi i zabija za mlade. Bio je rezerva Ljubičiću, pa poslije i Čuiću, sad je tu i Vrcić, ali je uvijek zabijao i pomagao ekipi. Razvio se, velik je i jak, a ide ga gol…

Antunović je pravi centarfor, klasična “devetka”, ali mobilnog tipa, nije sidraš, daleko od toga. Sa centralne pozicije rastrči se lijevo, desno… Visok je 187 centimetara, dešnjak, ali se služi odlično i lijevom nogom što se dalo primijetiti i na utakmici.

Nastup i pogodak doživio je izuzetno emotivno, bilo je dovoljno samo 12 minuta da skrene pozornost na sebe.

– Moj gol je bio na juniorski pogon, Capan mi je asistirao. Sretan sam što sam zabio gol, zapravo sretan sam što sam uopće tu, što sam dobio neke minute s prvom momčadi. Počašćen sam biti dio njih, trenirati s njima svaki dan.

I to ga najbolje oslikava, odaje dojam o skromnom, radišnom mladiću koji strpljivo čeka svojih pet minuta.

Rođen je 3. ožujka 2004., dakle za dva mjeseca slavit će 19. rođendan. A priča koju skriva iza sebe gotovo je filmska…

Došao je u Hajduk u ljeto 2018. godine, kad je između ponude Dinama i mogućnosti da dođe u Hajduk znakovito kazao u obitelji:

– Zove me Hajduk, nema dileme, ćaća, ja ću u Hajduk!

Dovoljan znak da obitelj Zdravka Antunovića prelomi u sebi i iz Otrić-Seoca preseli u Split. Otac Zdravko, i sam nekoć darovit centarfor koji je igrao za Neretvu i Dubrovnik, posao carinika nastavio je u Splitu i napustio svoje mjesto gdje je živio i Ploče u kojima je službovao.

Mate Antunović je rođen u – Metkoviću, kazat će oni koji znaju, da je tamo rodilište i u Metkoviću se rađaju svi iz toga okruženja, premda su Antunovići iz Otrić-Seoca sasvim blizu Ploča, rekli bismo na pola puta između Vrgorca i Ploča. Otrić-Seoci, sjedište je općine Pojezerje, u blizini su neposrednoj Kobiljača, Dusina, Staševica, Veliki i Mali Prolog…

Sam Mate igrao je za Jadran iz Ploča, osnovnu školu je pohađao i završio u Otrić-Seocima, a tata Zdravko ga je redovito vozio na treninge u Ploče.

U redovima Jadrana zapazio ga je Dinamo, zapazio ga je i Hajduk. Nino Bule, tada u Dinamu poveo ga je na turnir s “modrima”, a Ante Bašić iz Hajduka koji ga je pocrtao na turniru u Makarskoj predložio ga je “bijelima”. Za Matu nije bilo dvojbe. Nakon turnira s “modrima” rekao je da dolazi u – Hajduk. Srce ne možeš prevariti.

U Poljudu ga je trenirao Jure Srzić, pa zatim Mislav Karoglan. U juniorima ga vodi Marijan Budimir. Baš ga je Karoglan nedavno prvi dozvao na treninge prve momčadi. Treninzi s prvom, nastupi u prijateljskim susretima protiv Schalkea i Auxerrea uz Karoglana i evo pogodak pod paskom novog trenera Ivana Leke. Sve se odjednom odvija vrlo brzo…

Mate je, kažimo i to, završio u Splitu srednju komercijalnu školu, starija sestra Tea studentica je prava, a mlađa Ana je osnovac. Majka Anela radi u trgovačkoj firmi. Peta je godina da žive u Splitu.

A tata Zdravko? E, on je još 1998. u ova zimska doba trebao s Hajdukom na pripreme u – Čile, to je bila destinacija prije 25 godina, kao sad što je odabrana Istra.

Kao centarfora Dubrovnika i Neretve zapazio ga je tadašnji trener Hajduka Luka Bonačić i doveo na probu u Hajduk. Trojica su bila novaka u tom trenutku, Zdravko Antunović, te Mirko Grabovac i Nermin Šabić. Potonja dvojica krenula su u Čile, a Antunović je ostao po strani. U Čile se povelo 22 igrača, Antunović nije bio među njima, premda je u Poljudu trenirao nekoliko dana.

Ostao je zapamćen kao visoki centarfor i faca po dalmatinskim terenima, a sad će sin Mate imat priliku nastaviti tamo gdje se otac nije uspio probiti. Visok i brz, odlike su i tate i sina.

I šećer ostavljamo za kraj: kad ga je uočio na nekoliko juniorskih utakmica za Matu se zainteresirao – Alen Bokšić. Premda Bokšić, rekli bismo, nije više duboko u nogometu, talent što ga ima Mate, a i sličnost u igri na njega samoga zaintrigirala ga je. Navelo je to Bokšića da priđe Mati i da mu postane zastupnik.

Nije mala stvar da ti je agent Alen Bokšić.

Piše: Slaven Alfirević / Slobodna Dalmacija
Foto: Duje Klarić

OGLAS