U Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina primjećuje nedostatak radne snage, osobito u sektorim zdravstva, turizma i graditeljstva. Razlog tome uglavnom je odlazak radno sposobnog stanovišta u druge europske zemlje gdje su ovi poslovi bolje plaćeni.

Turistički djelatnici smatraju da je upravo to jedna od prepreka razvoja turizma kod nas. Procjena je da će Hrvatska ove godine trebati do 20 tisuća radnika u turizmu, i to sve veće kvalitete usporedno s rastom broja zvjezdica. Samo prošle godine uvezeno je 8.900 radnika iz inozemstva, a ta brojka u 2019. sigurno neće padati. Sve veći je pritisak na zapošljavanje stranih radnika, pa čak i iz daleke Azije.

Tako će u dubrovačkim restoranima radit Filpinci i Vijetnamci, u apartmanima Šrilanđani, na gradilištima Indijci, piše Dubrovački vjesnik.

U nedostatku domaćih radnika, takav je scenarij izvjestan, a jedna od tvrtki koja bi već ove sezone mogla dovoditi radnike s druge strane svijeta, Astra Centar, ovoga je tjedna dubrovačkim poduzetnicima predstavila svoj model društveno odgovornog zapošljavanja ljudi iz tih zemalja.

Na koji način ova tvrtka povezuje zaposlenika iz Vijetnama, Filipina, Indije, Latinske Amerike i drugih zemalja i ovdašnje poslodavce možete pročitati na portalu Dubrovačkog vjesnika.