Jučer je portal Index.hr objavio nalaz stručne komisije liječničke komore, a u posjedu istoga je i HRT. U njemu se potvrđuje nagađanja da se za stručni propust, uz dvije zaposlenice hitne pomoći, tereti i zaposlenica doma zdravlja – doktorica Ksenija Kaleb.

Doktorici Kaleb zamjera se da djetetu nije dala infuziju, antibiotik širokog spektra, masku za disanje te da nije provela postupak intubacije. Zamjera joj se i što do dolaska hitne helikopterske službe nije ostala uz dijete i pomagala u radu kolegama hitne medicinske pomoći.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac rekao je da će stati u obranu liječnice i zaštititi je svim sredstvima ako dođe do postupka.

Svi su mišljenja da je učinila maksimum u danim okolnostima. – rekao je Štimac.
I baš zato u Metkoviću joj daju potporu i organiziraju prosvjed koji je najavljen za ponedjeljak u vremenu od 15:30 do 16:30 kod Doma zdravlja Metković.

Ivo Matičević iz inicijative Sinovi i kćeri Metkovića kazao je da ta inicijativa daje potporu obitelji Bebić, ali i liječnici Kaleb te će zbog toga doći na prosvjed u ponedjeljak. Upozorit će, kažu, i na sve propuste i nefunkcioniranje zdravstvenog sustava u Metkoviću.

Krešimir Luetić, v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, rekao je da stručno mišljenje Komisije nije ni presuda, ni optužnica niti sadržava u sebi stupnjevanje nečije krivnje.

Ono je samo stručno mišljenje o stručnom radu nadziranih liječnika, dodaje.

Istraga Državnog odvjetništva je u tijeku, a rezultati se čekaju.

Cjelovit nalaz stručnog tima HLK-a objavit ćemo kada on bude dostupan javnosti, a da se pri tome ne krše zakonske odredbe o zaštiti osobnih podataka. Komora je o tome zatražila mišljenje DORH-a.

Autori: Ruža Ištuk-Pero Štrbe (HRT)/likemetkovic.hr