Ove godine, spomendan sv. Valentina i Čista srijeda (Pepelnica) padaju na isti dan. To se preklapanje dogodilo davne 1945. godine, potom 2018., a iduće će biti već 2029…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Komercijalizacija je danas dinamičan i brzorastući proces koji ne poznaje granicu između vjerskoga i nevjerskoga. 14. veljače, dan je kada se obilježava spomendan sv. Valentina. O svetom Valentinu nema mnoštvo vjerodostojnih povijesnih podataka. On je bio biskup i mučenik koji se posmrtno, tek u srednjem vijeku, počeo štovati. Sv. Valentin zaštitnik je zaljubljenih uz koga se veže nekoliko legendi. Jedna od tih legendi govori da je sv. Valentin blagoslovio kršćanku i rimskoga legata, koji je zbog ljubavi prema toj djevojci i sam postao kršćaninom. Mladić i djevojka su prije braka oboljeli, a on im je dao svoj blagoslov. Ovu vrlo privlačnu legendu za zaljubljene, ubrzo su prepoznali komercijalisti.

Ove godine, spomendan sv. Valentina i Čista srijeda (Pepelnica) padaju na isti dan. To se preklapanje zadnji put dogodilo 2018. godine,  a prije toga je bilo 1945. Sada se postavlja pitanje, trebamo li dati prednost komercijalizaciji ili duhovnosti. Valentinovo diljem svijeta znači darivanje, poklanjanje pažnje dragim osobama, izvođenje na obilne večere. Ne treba li pokloniti pažnju dragim i bliskim osoba tijekom cijele godine?

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme. Razdoblje korizme traje 40 dana prije Uskrsa. Taj je dan post i nemrs, dan pokore koji nas vodi na put promišljanja i propitivanja. Na što se odlučiti? Dan posta i nemrsa, promišljanja i propitivanja za nadolazeće vrijeme itekako je važno, a može zamijeniti Valentinovo. Na dan Čiste srijede, s dragim i bliskim osobama, prođite zajedno kroz pokoru. A pokladni utorak kao stvoren je za komercijalizirano Valentinovo.

Foto: Matt NelsonUnsplash

OGLAS