Na području Delte Neretve nalazi se šest zaštićenih područja na kojima svake godine izbijaju požari čiji je uzrok ljudski faktor. Riječ je o iznimno vrijednim močvarnim područjima s bogatom florom i faunom koja se nalaze u sustavu Europske ekološke mreže i međunarodnog ramsarskog područja, zaštićeno Ramsarskom konvencijom o zaštiti vlažnih staništa.

Godinama se postavlja pitanje kako stati na kraj paliteljima koji u jesenskom i zimskom razdoblju koriste buru ili jugo da bi zapalili što veće površine tršćaka.

Zaštićena područja Delte Neretve će se nadzirati kamerama

Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, najavila je da će se uskoro postaviti dvije visokokvalitetne nadzorne kamere koje će biti u funkciji od ovoga ljeta, a nadzor će se vršiti iz JVP Metković.

U tijeku je realizacija projekta ‘Promicanje održivog razvoja i prirodne baštine doline Neretve’ kojom će se postaviti dvije nadzorne kamere, na Predolcu i na Babinoj Gomili (Rujnica), kojima će se pokriti područje koje za sada ne pokriva videonadzor Hrvatskih šuma. Cilj je spriječiti požar tršćaka, odnosno rana detekcija požara u suradnji s vatrogasnim službama i policijom, izjavila je jučer ravnateljica Miljas Đuračić.

Zbog močvarnog terena gašenje je vrlo otežano

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović je naglasio da ovakvu vrstu požara zemaljske vatrogasne snage ne mogu gasiti zbog nepristupačnog močvarnog terena. Jedino što im ostaje je stajati na rubnim područjima i sprječavati da se požar ne proširi na kuće i dostupne poljoprivredne površine što za sada uspješno čine. Za vrijeme posljednje olujne bure na području Županije je bilo čak 120 intervencija vatrogasaca.

– Proteklih desetak dana vatrogasci JVP Metković su imali 20-tak intervencija od kojih je najzahtjevnija ona na Glubuši u vrijeme olujne bure kada su na terenu bile sve raspoložive snage, rekao je zapovjednik JVP-a Metković Jure Pilj.

– Apleiramo na policiju da pokuša naći počinitelje, posebno u ovom dijelu Neretve koji gori svake godine, rekao je zapovjednik Simović nakon jučerašnjeg obilaska požarišta između Duvrata i Kule Norinske u društvu zapovjednika Jure Pilja i ravnateljice Marijana Miljas Đuračić.