Danas je u metkovskim osnovnim školama Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića obilježen Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), najpoznatiji program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika.

Dan ružičastih majica je  2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Učenici i učitelji u OŠ Stjepana Radića su danas nosili ružičaste majice, a u 12:45 je bilo upriličeno zajedničko fotografiranje.

U OŠ don Mihovila Pavlinovića su bile organizirane različite radionice na temu sprječavanja vršnjačkog nasilja. Filmska skupina Akcija je pod vodstvom nastavnice Ivane Vatović snimila kratki film o nasilju u školi kojim su poručili da se svako nasilje može i treba zaustaviti.

Ideja je nastala nakon što je jedan učenik u školu došao u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i bio žrtva vršnjačkog nasilja. Kako bi pomogli prijatelju, dvojica dječakovih kolega iz škole, također su odjenula ružičaste majice.

Vijest o gesti dječaka koji su podigli glas protiv nasilja odjeknula je širom svijeta te je prosvjed protiv nasilja ubrzo postao globalan. Majice su tako postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.