Štrajk zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ušao je u 30. dan. Prosvjetari su danas šutnjom prosvjedovali na Markovu trgu u Zagrebu, a za ponedjeljak je najavljen veliki prosvjed pred Banskim dvorima.

Pred prosvjednike je izašao i premijer Plenković koji je između ostaloga izjavio: Pitanje koeficijenata je naslijeđe prijašnjih vlada. Ova Vlada je rekla da će to pitanje riješiti. Želio bih poslati poruku svima vama, a na temelju dosta “signala” roditelja i djece – ovaj štrajk koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ono što je dosad napravljeno i ono što ćemo kroz dijalog ostvariti u vremenu koje je pred nama. Pozivam vas na dijalog i razgovor. I danas će biti razgovori u ministarstvu rada. Otvoreni smo i za socijalni dijalog i za poboljšanje materijalnog položaja učitelja i obrazovanja uopće. 

Nakon premijerove izjave pred prosvjetnim djelatnicima koji ispred Banskih dvora prosvjeduju šutnjom, sindikalni predstavnik u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je potom novinarima kako mu se čini da su premijeru i bez riječi dovoljno jasno odgovorili što misle o njegovom dijalogu, ponudama i velikim riječima o ogromnom povećanju plaća za učitelje i nastavnike u njegovom mandatu. – Učitelji i nastavnici u njegovom mandatu nisu dobili ništa više nego svi drugi. Sve više i više zaostaju za ostalima, dodaje Mihalinec.

Istaknuo je da ne misli pregovarati s Vladom preko medija. Dodaje da premijer ponovno poziva na sastanak za koji su njegovi ministri rekli da to nije taj sastanak.

Odaziv učitelja na štrajk u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je vrlo visok

– U srednjim školama štrajku danas se odazvalo preko 90 posto zaposlenika u srednjim školama na području DNŽ. Po medijima se šire netočne informacije da je odaziv u našoj Županiji manji nego ostatku Hrvatske jer su u ukupni zbroj unose i ljudi koji ne rade jer su na bolovanjima ili su službeno odsutni pa tako nisu ni mogli biti u štrajku, izjavila je Dana Svaguša, povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Dubrovačko-neretvansku županiju.

U metkovskim školama je situacija ista kao i prethodnoga dana. Preko 80% učitelja je u štrajku, manji dio ih pokušava organizirati nastavu, međutim, odaziv djece je slab.

Premijer Plenković je u naknadnom obraćanju medijima pred Banskim dvorima poručio: Najvažnije je, što apeliram na profesore i učitelje, da moramo naći neki kompromis. Je li to znak da u Vladi napokon žele čuti što im prosvjetari poručuju, uskoro ćemo saznati.